instant fap

Pogledajte listu najbogatijih vladara svijeta

Kruže glasine da je Teodorin Obiang Nguema, sin predsjednika Ekvatorijalne Gvineje Teodora Obianga Ngueme, ove nedjelje kupio novu jahtu po cijeni od 380 miliona dolara, što je gotovo tri puta više nego što ta zemlja godišnje izdvaja za zdravstvo i obrazovanje svojih siromašnih građana. Ova luksuzna jahta posjeduje bioskopsku salu, bazen i restoran. Iako pomenuta cifra jeste velika, ona je – kao i bogatstvo predsjednika Obiange – prava sitnica u odnosu na bogatstvo većine svjetskih vladara, prenosi “Blic.rs”.

Ko su zapravo najbogatiji vladari na svijetu?

Bašar el Asad, Sirija

122 milijarde dolara

Snažno guši pobune protiv njegove vladavine. Predsjednik je Sirije od 2000. godine. Na predsjedničkom položaju naslijedio je svog oca Hafiza el Asada. Dana 10. jula 2000. izabran je za predsjednika Republike i dužnost je preuzeo nakon polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom dana 17. jula 2000. godine.

Hosni Mubarak, bivši predsjednik Egipta

70 milijardi dolara

Na čelu Egipta je bio 28 godina od 1981, a da nikada nije izabran na tu funkciju – kao potpredsjednik naslijedio je Anvara Sadata nakon ubistva. Zdravlje mu je teško narušeno, a osuđen je na doživotni zatvor. Pretpostavlja se da je Mubarak sakrio 70 milijardi dolara. Ako je ova pretpostavka tačna, to znači da je najbogatiji čovek na svijetu, i to na duži vremenski period, imajući u vidu da Bil Gejts ima „samo“ 53 milijarde. Istraživanje NVO za Globalnu finansijsku zakonitost pokazalo je da je 57 milijardi dolara izašlo iz Egipta između 2000. i 2008. Sumnja se da je novac sklonjen u švajcarske i druge banke, i uložen u nekretnine na Menhetnu, u Londonu i Los Anđelesu.

Suharto, bivši predsednik Indonezije

35 milijardi dolara

„Transparensi internešenel“ proglasio je Suharta najkorumpiranijim liderom. Na mjestu predsjednika bio je 31 godinu, i za to vrijeme sakupio je milijarde dolara. Istraživanje koje je uradio „Tajm magazin“ pokazalo je da je Suharto prenio devet milijardi dolara iz Švajcarske na račun jedne austrijske banke nekoliko dana nakon što je dao ostavku 1998.

Ali Abdulah Saleh, Jemen

32 milijarde dolara

Pobjegao u Saudijsku Arabiju poslije neuspjelog pokušaja atentata ove godine, ali se vratio u Jemen. Bio je prvi predsjednik nakon ujedinjenja Sjevernog Jemena i Južnog Jemena 1990.

KOMENTARI