Pogledajte Neuschwanstein, dvorac iz bajke koji je inspirisao logo Walta Disneyja

HomeMagazin

Pogledajte Neuschwanstein, dvorac iz bajke koji je inspirisao logo Walta Disneyja

Šta ako ste u samoizolaciji, a imate psa ili mačku

Dvorac Neuschwanstein u Njemačkoj jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Evropi jer ga godišnje posjeti oko 1,3 miliona ljudi. Bio je inspiracija za logo Walta Disneyja i dvorac iz crtanog filma “Trnoružica”.

Neuschwanstein je udaljen manje od tri sata vožnje od Minhena. Otvoren je 1886. godine, a izgradnju je platio Ludwig II Bavarski. Bio je poznat kao čovjek koji je volio luksuz i ekstravaganciju. Iako je plaćao vlastitim novcem, stanovnici Bavarske su mu zamjerali to što se bavi trivijalnim stvarima, a ne pomaže njima.

Logo Walta Disneyja
Logo Walta Disneyja

Izgled dvorca osmislio je arhitekt Eduard Riedel. Može se smatrati tipičnim za arhitekturu 19. stoljeća. Polukružni lukovi, vitki tornjevi i raskošan dekor su elementi koji Neuschwansteinu daju posebnu čar.

Opremljen je najnovijom tehnologijom tog vremena. Električno zvono za poslugu, centralno grijanje i lift su se koristili.

Mnoge slike inspirisane su operama Richarda Wagnera i prikazuju ljubav, pokoru i spasenje. Ludwig II je bio blizak brijatelj ovog kompozitora, a toliko ga cijenio da je jednom prilikom naveo kako je Neuschwanstein izgradio u njegovu čast.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0