instant fap

Pogledajte prelijepe oblake koji sjaje

Jedan fotograf je u Edinburghu uhvatio tračak najudaljenijeg oblaka u atmosferi kako sjaji električnoplavom bojom sa 50 milja udaljenositi, nakon što se u sumrak nebo nad ovim gradom raščistilo.

Oblaci su posebno svijetli u Edinburghu ljeti, a fotograf je snimio ove rijetke oblake iznad Forth Rail mosta, pošto se nebo raščistilo nakon što je sedam dana bila oluja.

Oblaci su najviši u atmosferi na 50 milja udaljenosti od Zemljine površine.

“Noćnosjajni oblaci” su često snimani iz aviona u letu, iz svemirske postaje.

Tako je fotograf Adrian Maricic je nedavno snimio oblake iznad mosta Forth Road i željezničkih mostova dok se mrak spuštao preko morskog zaljeva Firth of Forth, piše Daily Mail.

Oblaci zvani polarno-mezosferični ili noćnosjajni vidljivi su u sjevernoj i južnoj hemisferi, a najviše tokom ranog proljeća ili kasnog ljeta.

Ovi oblaci se najviše stvaraju 47 do 53 milje iznad Zemljine površine, i to kada postoji dovoljno vodene pare na tim velikim visinama za zamrzavanje u ledene kristale.
Osvijetljeni su Suncem kada je ono ispod vidljivog horizonta, koje im na taj način daje svojsta “sjajnih”.

Iako tačan uzrok stvaranja ovih oblaka još nije utvrđen – da li je razlog prašina od meteora, globalno zagrijavanje ili raketna ispuštanja, novija istraživanja ukazuju na to da promjene u sastavu atmosferskog gasa ili temperature uzrokuju da oblaci vremenom postaju svjetliji.

Astronauti iz svemirskih postaja također su snimili ove oblake kao prelaze preko tibetanske visoravani.

KOMENTARI