instant fap

Pogledajte šta se najčešće pokušava prošvercati u BiH

U prvih devet mjeseci ove godine u BiH je spriječen šverc robe čija je vrijednost veća od dva miliona maraka, a pokušava se prošvercovati gotovo sve, od automobila, namještaja, cigareta pa do sunčanih naočara, viagre, satova, odjeće i masažera

 

“Službenici UIO BiH u devet mjeseci  2012. godine podnijeli su više od 300 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH zbog sumnje da su učinjeni carinski prekršaji”, istakao je Ratko Kovačević, potparol UIO BiH za Nezavisne.

On je naveo da je najviše oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, cigareta, kafe, sunačanih i dioptrijskih naočara, satova,  motornih vozila, mobilnih telefona, zlata, razne tehničke robe, namještaja, cigareta, viagre i slično.

“Kontrolama koje su intenzivirane u posljednjih nekoliko mjeseci prilikom provjere prometa tržnih objekata najčešće bude otkrivena roba za koju ne postoji nikakva dokumentacija o porijeklu i utvrđeno da je roba prokrijumčarena u BiH, što znači da nisu plaćeni carina i PDV, te akciza, ukoliko se radi o krijumčarenju akciznih proizvoda”, istakao je Kovačević.

On je pojasnio da, ukoliko bude otkriven pokušaj uvoza robe koja predstavlja falsifikat poznatih svjetskih brendova, službenici UIO zaustavljaju takvu pošiljku i pozivaju ovlaštenog zastupnika za uvoz te konkretne robne marke u Bosnu i Hercegovinu, koji zaista i potvrđuje da li je riječ o falsifikatu, navode Nezavisne.

“Najveća zapljena za prvih devet mjeseci ove godine bila je početkom godine, kada je spriječen uvoz 4.020 komada krivotvorenih masažera kosmodisk, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 500.000 KM. Druga veća zapljena je bila u aprilu, kada je na tržnici ‘Arizona’ pronađeno nelegalno skladište sa raznom krivotvorenom kineskom robom, vrijednom 450.000 maraka”, precizirao je Kovačević.

Roba koju  najčešće oduzimaju

namještaj

naočare

viagra

satovi

KOMENTARI