instant fap

Pojačana kontrola nad ribarima

U Društvu sportskih ribolovaca „Sana“ iz Sanskog Mosta djelimično su zadovoljni kupovinom ribolovnih dozvola za tekuću godinu.

Zaključno sa 9. augustom, ukupno je prodato  436 godišnjih dozvola. Od toga je 239 dozvola za seniore po cijeni od 100 KM,  zatim 131 dozvola za penzionere, omladince i invalide od 50 KM, te 40 dozvola za pionire i žene po cijeni od 25 KM.

U toku ove godine novoprijavljenih članova je 26 koji su za godišnju dozvolu i učlanjenje platili po 150  KM.

U istom periodu prodato je i  50 mjesečnih, oko 200 dnevnih i 40 vikend ribolovnih dozvola. U sanskom ribolovnom društvu naglašavaju da je u  odnosu na ranije godine došlo do blagog smanjenja prodaje dozvola.

Naime, procjenjuje se da oko 150 dosadašnjih članova nije izmirilo obaveze za 2012. godinu, a većina njih se i dalje viđa da love na rijeci Sani i njenim pritokama.
U sanskom ribolovnom naglašavaju da su ribočuvari prema ovim ribolovcima do sada imali razumjevanja, te su ih samo usmeno opominjali. No, obzirom da opomene nisu dale željene efekte, te da veliki broj  ribara ne posjeduje ribolovnu dozvolu što je zakonska obaveza,  u narednom periodu će se sprovoditi rigoroznije mjere.

S toga će se tokom narednog vikenda, ali i do kraja ovog mjeseca  znatno pojačati rad ribočuvarske službe, a očekuje se i pomoć Policijske stanice Sanski Most.
„Prema svim ribarima koji ne budu posjedovali godišnju, mjesečnu ili dnevnu ribolovnu dozvolu izdatu od Društva sportskih ribolovaca „Sana“, a budu viđeni da ribare,  će se poduzimati zakonske mjere.

Na ovaj korak  Upravni odbor se odlučio zbog sve teže financijske situacije. Društvo je opterećeno rokovima jer je u  obavezi Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava USK godišnje platiti 13.000 KM za korištenje ribolovnog prava, te Ribolovnom savezu BiH 10 posto od članarina.

Ta sredstva jedino se mogu obezbjediti kroz redovnu kupovinu ribolovnih dozvola.

Također, svi članovi dobro znaju da su imali rok do 1. marta za kupovinu nove dozvole, te da ne mogu ribariti bez ovog zakonski obaveznog dokumenta“, kažu u Društvu sportskih ribolovaca „Sana“.
U ovoj godini već su nadležnom Sudu podnesene četiri prekršajne prijave, a tokom 2011. godine podneseno je 12 prekršajnih prijava za ribaranje bez obavezne dozvole.

Minimalna kazna je 150 KM, a u zavisnosti od prekršaja može iznositi i do 500 maraka. Također, ribočuvari su naplatili i 10 manjih prekršaja, a oduzete su i velike količine ribolovnog pribora.

KOMENTARI