instant fap

Polaganje za planinarske vodiče u Sanskom Mostu

Polaganje za planinarske vodiče u Sanskom Mostu

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu organizovani su i realizirani ispiti za planinarske vodiče A kategorije u ljetnim turama.

Bila je ovo i prilika za druženje planinara iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a uspješan domaćin bilo je Planinarsko ekološko društvo „Kanjon“. Sve aktivnosti oko testiranja kandidata i polaganja ispita obavljene su u organizaciji Komisije za vodiče Planinarskog saveza Federacije BiH.

Teoretske i praktične testove položilo je ukupno 18 kandidata i oni su od sada licencirani planinarski vodiči A kategorije. Vodiči dolaze iz 12 planinarskih društava s područja Sarajevskog, Tuzlanskog i Unsko sanskog kantona. Kako bi uspješno položili ispit kandidati su morali zadovoljiti i teorijski i praktični dio.

Svaki od kandidata morao je proći više praktičnih vježbi kako bi pokazao naučene i kroz iskustvo u planini stečene vještine u raznim segmentima vodičke djelatnosti kao što su pružanje prve pomoći, čvorologija i izrada rukohvata, orijentacija i topografija, poznavanje opreme za vođenje u ljetnim uvjetima te organiziranje izleta, predstavljanje i odnos prema grupi koju vodi.

Tokom pripreme i polaganja ispita realizovana je i ispitna tura do vodopada rijeke Blihe. Ovaj događaj je poslužio i kao prilika za druženje i međusobnu razmjenu iskustava naših planinara, a za vrijeme trajanja događaja bili su smješteni u planinarskom domu čiji je vlasnik PED „Kanjon“.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti Planinarskog saveza Federacije BiH koji je prepoznao značaj vodičke službe u vremenu kada planinarenje i planinarski turizam zauzima sve veći značaj u BiH te svojim aktivnostima pridonosi sigurnosti posjetilaca i promociji prirodnih ljepota BiH.

KOMENTARI