Policija oduzela muškarcu zastavu Jugoslavije: ‘Ta država me othranila i napravila čovjekom’

HomeVijestiRegion

Policija oduzela muškarcu zastavu Jugoslavije: ‘Ta država me othranila i napravila čovjekom’

Zemljotres jačine 3,5 stepeni u blizini Dubrovnika, osjetio se i u BiH

Nakon što je muškarac u Hrvatskoj objesio zastavu Jugoslavije na kući zbog čega su mu komšije zvale policiju,zastava mu je privremeno oduzeta, za šta je dobio potvrdu, ali još ne znaju kada će mu biti vraćena.

Podsjećamo, četrdesetsedmogodišnjak iz Hrvatske tereti se za kršenje javnog reda i mira zbog isticanja zastave bivše države Jugoslavije.

Različite reakcije građana širom Hrvatske danas je pokrenula vijest od 47-godišnjem Jakšičaninu koji je 29. novembra, na datum kada se nekad slavio Dan Republike SFRJ, na svoju kuću izvjesio zastavu bivše države Jugoslavije.

O burnoj reakciji komšija koja je uslijedila te prijavi koju je zaradio zbog ‘vrijeđanja moralnih osjećaja‘ svojih sugrađana, izvijestila je danas Policijska uprava požeško-slavonska. Riječ je o Velimiru Meničaninu koji je kazao da nikome ništa nije želio dokazati ili poručiti zastavom, “ona je bila za mene jer ja poštujem državu u kojoj sam rođen i othranjen”.

“Ta država me napravila čovjekom kakvav jesam i od svoje prošlosti ne mogu pobjeći. Iz tog razloga poštujem tu državu kakva god da je bila – možda nekom nije valjala, no meni jest.”, izjavio je za Plusportal Velimir.

Razmirica između njega i komšija – kaže – nikada nije bilo, a što ih je sada potaknulo na ovakav čin ni sam ne zna.

Otkako sam ovdje, a tome ima već 20 godina, trpim ustaška obilježja – vješanje ustaških zastava. Ja sam protiv toga. Ustašija me osobno vrijeđa”, otvoreno to govorim – ali trpim i šutim. I oni su ljudi, naravno, pa neka vješaju ako imaju tu potrebu, ali ja je ne volim gledati i ne gledam je stoga me ne može uvrijediti, kazao je i dodao kako ne zna zašto je neko došao i gledao u njegovu zastavu te se time uvrijedio.

On i njegova supruga smatraju kako su sve komšije i u dobrim međuljudskim odnosima pa nema potrebe ni za ovakvim sukobima

“Čitam u medijima kako sam vrijeđao moralne osjećaje građana. U slijepoj ulici, čije osjećaje? Mogli su biti povrijeđeni osjećaji samo onoga ko je htio biti uvrijeđen. Ovo je slijepa ulica, znači tu ne dolazi nitko osim nas par ljudi koji tu živimo i sad je taj netko imao potrebu doći u nju i biti uvrijeđen. Što da mu ja radim”,  kazao je i dodao kako je ostao iznenađen dolaskom policije, no pritužbi na njihov rad nema jer, kako kaže, bili su korektni.

Od sada, naglašava, će i on prijavljivati ljude koji vješaju ustaške zastave “jer vjerujem da me neko od njih i prijavio”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0