Policija u USK upozorava: Preduzeća na meti online prevaranata koji kradu novac

HomeLokalne temeUSK

Policija u USK upozorava: Preduzeća na meti online prevaranata koji kradu novac

Otkrivene najčešće lozinke koje vrijede zlata hakerima – trebate ih promijeniti

MUP USK zaprimio je u proteklom periodu više prijava krivičnog djela Kompjuterska prevara koja su prijavili privredni subjekti. Krivična djela vršena su putem interneta, a preduzeća su novčano oštećena.Kako se navodi u saopćenju MUP-a USK, nepoznati počinitelj putem e-maila ostvaruje komunikaciju predstavljajući se kao poslovni strani partner s kojim je u ranijem periodu poslovao privredni subjekt, te ga obavještava da je došlo do određenih izmjena u transakcijskom poslovanju i daje detaljne upute kako izvršiti inozemnu uplatu. 

Nakon određenog vremena poslovni subjekt utvrdi da novčana transakcija nikada nije uplaćena na račun poslovnog partnera kojem je i trebala biti uplaćena, već da su novčane transakcije uplaćene u neke druge države na žiro račun nepoznatih privrednih subjekata ili osoba.

“Uprava policije MUP USK-a upozorava građana kako privredne subjekte tako i fizičke osobe, da prilikom korespodencije sa svojim ino partnerima, odnosno prije nego izvrše transakciju novca putem interneta , prethodno telefonski ili na neki drugi način ostvare kontakt sa inozemnim partnerima te potvrde tačan broj žiro računa na koji će izvršiti uplatu, odnosno novčanu transakciju. Mole su privredni subjekti da u slučaju zaprimanja ovakvih e-mailova obavijeste MUP USK-a”, navodi se u saopćenju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0