instant fap

Poljoprivrednici došli, premijer otišao

Mehmed Sejranić iz Kalesije je invalid prve kategorije, ima penziju od 300 KM i sedam članova porodice koje treba hraniti. Iako je invalid, Mehmed uzgaja muzne krave, proizvodi mlijeko, sije pšenicu, kukuruz… sve samo da prehrani porodicu.

Za ovu godinu nije dobio budžetom Federacije BiH planirani iznos poticaja za poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivrednicima u ovom entitetu, pa i Mehmedu, Vlada Federacije duguje oko 30 miliona KM.

– Tražimo samo ono što nam pripada po zakonu, oni meni daju na papiru koliko mi trebaju isplatiti, ali para nema. Meni neće natočiti naftu na benzinskoj pumpi ako nemam para. Kad sam mogao ići braniti ovu zemlju, mogu i tražiti svoje. Tražim što mi pripada da mogu opet zasijati pšenicu i kukuruz da nahranim svoju stoku, ne tražim ja ništa njihovo (Vladino). Premijer je angažovao policiju da ga čuva, ali nema potrebe, ja nisam kriminalac, nisam lopov, tražim svoje. To su naša sredstva u budžetu, nisu njihova, gdje su ih potrošili, pita Mehmed i sam odgovara: “Na fotografije, postere pred izbore. Pa dokle će nas ovako vucarati, sram ih bilo. Jedino što ja redovno dobivam je kazna ako me policija zaustavi, ništa više”.

Neće trpjeti nepravdu

Mehmed je, zajedno sa još stotinu nezadovoljnih poljoprivrednika, jučer došao pred zgradu Vlade Federacije BiH u Sarajevu da premijeru Nerminu Nikšiću, koji jučer nije bio u zgradi, i ostalim članovima Vlade poruči da više neće trpjeti nepravdu.

Iako su federalni MUP i MUP Kantona Sarajevo zabranili poljoprivrednicima održavanje protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH, oni ih nisu poslušali, pa su se okupili. Bilo je jučer ispred Vlade u Sarajevu poljoprivrednika iz Goražda, Žepča, Bihaća, Kalesije i drugih bh. gradova. Došlo bi i više, kažu, ali im je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović javio da je protest zabranjen i da nema potrebe da dolaze. Policija ih nije sprečavala da mirno stoje na ulici ispred Vlade, iako su policajci pokušali nagovoriti poljoprivrednike da se raziđu jer protest nije najavljen u zakonskom roku.

Poljoprivrednici su ljuti na premijera Nikšića jer nije ispoštovao dogovor od prošle sedmice. Premijer je obećao da će poljoprivrednicima, kojima je Vlada dužna više od 30 miliona KM poticaja za 2012. godinu, do početka decembra biti isplaćeno 10 miliona KM, a do kraja istog mjeseca još šest miliona. Ništa od toga nije isplaćeno i poljoprivrednici su ponovo pred Vladom i sad traže svojih 30 miliona KM da im Vlada uplati do kraja godine.

– Poljoprivrednici su došli da traže ono što im pripada, više od 30 miliona KM. Prošle sedmice smo prevareni, zato smo ovako žurno reagirali da organizujemo mirne proteste, međutim, moramo poštovati zakonski rok, trebali smo najaviti pet dana ranije, a mi smo dva dana prije. Mi ćemo poštovati zakon, ali želimo da Vlada i sve institucije poštuju zakone koji su na našoj strani, a ipak ih ne poštuju, kazao je Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH.

Ukoliko Vlada i dalje ne bude poštovala zahtjeve poljoprivrednika, oni su najavili radikalne poteze. Kažu da će blokirati rad Vlade tako da niko neće izaći iz zgrade dok se ne isplate poticaji.

Sastanak sa dopremijerom

Ferida Muslimović iz Goražda kaže da cijelu godinu proizvodi i čeka da dobije poticaj, a para od Vlade nema. “Nismo došli ovdje da gledamo ministre kako oni sebi kupe, nego da tražimo svoja prava”, kazala je poljoprivrednica iz Goražda.

Ranije su poljoprivrednici najavljivali da će postaviti šatore ispred Vlade i tu ostati dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Pošto je jučerašnji protest bio zabranjen, policija im nije dozvolila ni da istovare šatore, a kamoli da ih postave.

Ađul Memšić iz Žepča kaže da će poljoprivrednici istrajati bez obzira na sve, dolaziće, ako treba, svaki dan pred Vladu, mogu im jednom zabraniti, ali ne mogu svaki put. Tek kad problemi budu riješeni, onda će se i poljoprivrednici razići.

– Ljudima je dosta svega, rade svoj posao, a ne isplaćuju im se premije. Lijanović (Jerko Ivanković) poručuje kupujte domaće, a ako se ovako nastavi, neće se imati šta kupiti, rekao je Ađul.

Nakon pet sati stajanja na hladnoći ispred zgrade Vlade, upravo je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović primio delegaciju poljoprivrednika te ih informisao da su u srijedu uplaćena četiri miliona KM za poticaje. Ministar Lijanović je poljoprivrednicima potpisao dokument kojim im garantira isplatu još četiri miliona KM do narednog četvrtka te još osam miliona do kraja godine. Nakon tog sastanka i poslije osam sati čekanja poljoprivrednici su se ipak razišli i potvrdili da odustaju od protesta, barem dok se Vlada bude držala dogovora.

KOMENTARI