Poljska uvodi videoigre za lektiru u školi – za prvu su odabrali onu o opsadi Sarajeva

HomeMagazin

Poljska uvodi videoigre za lektiru u školi – za prvu su odabrali onu o opsadi Sarajeva

Najgori od najgorih: Top 10 bogatih seljačina

Poljsko ministarstvo obrazovanja i znanosti konačno je realiziralo ideju koju su predstavili još 2020. – učenicima su u školski program uvrstili videoigru This War of Mine.

This War of Mine je inspirisana događajima tokom opsade Sarajeva, ali je njena anti-ratna poruka u današnje vrijeme važnija nego ikad prije.

Prije dvije godine ministarstvo obrazovanja u Poljskoj napravilo je presedan uvrstivši prvu videoigru u školski kurikulum.

Za prvu “gaming lektiru” odabrana je interaktivna drama This War of Mine, poljskog tima 11 bit Studios, ali se čini da su postojale određene prepreke kako komercijalnu igru učiniti dostupnom u sklopu obrazovnog programa.

Dvije godine kasnije to je nekako riješeno, te se This War of Mine sada nudi za besplatno preuzimanje na službenoj stranici poljskog ministarstva.

I nije ograničeno samo na učenike iz Poljske, ali je verzija igre na poljskom jeziku.

Poljaci kažu da videoigre imaju svoje mjesto u didaktici i obrazovanju jer učenicima prenose informacije na atraktivan način, šire granice njihove mašte te razvijaju motoričke vještine.

Specifično za This War of Mine kažu kako ta igra donosi ono što se ne može doživjeti kroz klasičnu literaturu ili film, utoliko što igrač bira odluke za priču, a potencijalne posljedice tih odluka mogu mu uzrokovati kajanje/žaljenje, čime se dobiva dodatna percepcija na ratnu tematiku same igre, piše HCL.

Također, This War of Mine nije igra u kojoj se puca po drugima.

Baš suprotno, to je često depresivna igra tmurne tematike u kojoj jedva čekate da rat završi, a pritom ste u stalnom strahu svaki put kad netko pokuca na vrata vašeg skloništa.


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0