instant fap

Pomfrit nije nezdrav?

Stručnjaci na Univerzitetu u Napulju su zajedno s kolegama iz škole za profesionalne kuhare Dolce & Salato proveli istraživanje koje je pokazalo da prženje nije loše za zdravlje ako se na neke stvari pazi.

pomfrit-nije-nezdrav

Istraživanje je provedeno u dvije faze. Tokom prve faze pratili su apsorpciju ulja u različitim vrstama hrane tokom prženja gdje je otkriveno da su tikvice i patlidžani upili 30 posto ulja, a krompiri i tijesto (za pripremu tzv. napuljske pizze) upijali su samo pet posto.

Osnovno pravilo koje treba znati jeste to da skrob igra važnu ulogu u čuvanju hrane pri prženju i redukuje upijanje ulja. Skrob u krompirima je posebno efikasan u tome. No mora se paziti ako se koriste smrznuti ili prethodno prženi proizvodi, jer se u tom slučaju apsorpcija ulja značajno povećava, objašnjavaju stručnjaci.

U drugoj fazi proveli su eksperiment u kuhinji, čime su dokazali svoju teoriju. Kako bi izbjegli apsorpciju ulja pri prženju hrane, proizvodi nisu smjeli prethodno da budu prženi, smrznuti ili ponovno prženi. Kad su se pridržavali tog pravila, krompirići i pizze su upijali male količine ulja.

KOMENTARI