Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi

HomeVijestiBiH

Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi

Dan kao stvoren za boravak u prirodi

Ujedinjene nacije su pozvale pojedince, grupe, vlade, kompanije i organizacije da udruže snage u globalnom pokretu Generacija obnove (eng. #GenerationRestoration), kako bi se zaustavila degradacija ekosistema i svima osigurala održiva budućnost.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine ove godine fokusira se na obnavljanje ekosistema, a glavna poruka je “Reimagine.Recreate.Restore”. UN program za životnu sredinu (UNEP) pripremio je priručnik za obnavljanje ekosistema kako bi pomogao svima koji su zainteresovani da se priključe pokretu Generacija obnove. Priručnik sadrži praktične savete za konkretne aktivnosti, promjenu ličnih navika i širenje ideje obnove ekosistema u javnosti.

Dekada obnove ekosistema je globalna misija oživljavanja milijardi hektara, od šuma do obradivih površina i od planinskih vrhova planina do morskih dubina

“Obnova ekosistema podrazumijeva sprečavanje, zaustavljanje i otklanjanje štete koja im je nanijeta, kako bi se prirodi nešto vratilo, a ne samo od nje uzimalo. Svjetski dan zaštite životne ove godine označava početak dekade UN-a za obnavljanje ekosistema, koja predstavlja globalnu misiju oživljavanja milijardi hektara, od šuma do obradivih površina, od planinskih vrhova do morskih dubina”, saopštile su UN.

Samo zdravi ekosistemi, kako se dodaje, mogu obezbijediti sredstva za život ljudi, biti brana klimatskim promejnama i zaustaviti nestajanje biodiverziteta.

Priručnik za obnavljanje ekosistema donosi savjete za konkretne aktivnosti, promenu ličnih navika i širenje ideje obnove ekosistema u javnosti

Gubitak ekosistema lišava planetu prirodnih mehanizama za apsorpciju CO2, poput šuma i tresetišta, u vrijeme kada čovečanstvo to sebi može najmanje da priušti. Globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako tvrdi UN, rastu uzastopno već tri godine i planeta je na samo jedan korak od od potencijalno katastrofalnih klimatskih promena.

“Pojava COVID-19 takođe je pokazala koliko katastrofalne mogu biti posledice gubitka ekosistema jer smo smanjivanjem prirodnog staništa životinja stvorili idealne uslove za širenje patogena – uključujući koronaviruse”, navele su UN.

Zemlja domaćin Svjetskog dana zaštite životne sredine 2021. je Pakistan, koji već sprovodi jedan projekat restauracije ekosistema – Cunami deset milijardi stabala. Pokrenut 2019. godine, projekat je nedavno stigao do milijardu zasađenih sadnica, a plan je da bude završen do 2023.

Priručnik za priključivanje globalnom pokretu Generacija obnove

Vodič od 21 stranice opisuje kako obnoviti osam ključnih vrsta ekosistema – šume, obradive površine, pašnjake i savane, reke i jezera, okeane i priobalna područja, gradove, tresetišta i planine.

“Priručnik vam pomaže da identifikujete mogućnosti za obnovu ekosistema u vašem okruženju i da pronađete partnere i podršku. Takođe vam pokazuje kako da ublažite pritisak na ekosisteme promenom navika i podstiče sve da održivost shvate ozbiljno”, navodi se u priručniku.

Vodič opisuje tri načina za priključivanje globalnom pokretu Generacija obnove:

Akcije:

Osmislite projekat obnove ekosistema ili inicijativu za promjenu politike, bilo na lokalnom, regionalnom ili nacionalnom nivou, i tako pokažite svijetu kako ćete doprinijeti Dekadi obnove

  • Volontirajte u postojećim projektima
  • Učestvujte u čišćenju jezera, plaže, parka ili neke druge lokacije u prirodi
  • Ozelenite dom, firmu, školu ili javni prostor autohtonim drvećem ili biljkama.

Promjena navika:

  • Dajte donaciju ili drugu vrsta podrške inicijativama koje se bave obnovom ili zaštitom prirode
  • Prestanite da kupujete proizvode i usluge koje nisu sertifikovane kao održive
  • Jedite samo hranu zasnovanu na sezonskim, održivim i biljnim proizvodima.

Animiranje širu javnost:

  • Organizujte ili učestvujte u izložbi plakata, fotografija ili drugih umjetničkih formi koje pokazuju ljepotu lokalnih ekosistema
  • Organizujte raspravu o vrijednostima ekosistema i prijetnjama sa kojima se suočavaju
  • Organizujte onlajn kampanje za skretanje pažnje na klimatske promjene, uništavanje prirode i rešenjima da se to promijeni
  • Obratite se lokalnim novinama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0