instant fap

Pomoć za odabrane?!?

Pomoć za odabrane?!?

Kada je Ministar Ministastva privrede USK-a pompezno najavljivao pomoć privredi u borbi protiv moderne pošasti COVID-a 19, ni slutiti nismo mogli razmjere tih konglomeratnih mjera. Da pomogne, da sačuva, da unaprijedi… Sve za privredu USK-a. Transparentno, fer i podjednako svima, jer svi smo skupa u istom brodu. Djelatnosti koje su obuhvaćene zabranom rada su: prevoznici, trgovina i ugostiteljstvo, koje je i svakako ponajviše ugroženo neželjenim posljedicama.

Prema Javnom pozivu za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaća za mjesec mart i april 2020. godine po programu podrške subjektima male privrede zbog posljedica izazvanih pandemijom korona virusa (covid-19) pravo na učešće su imali subjekti male privrede koji su registrovani na području USK-a kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti naredbama štabova civilne zaštite ili im je poslovanje ugroženo posljedicama izazvanih pandemijom.

Dakle, postavljeni su jednaki kriteriji za sve na USK-a, da ali… Nažalost sva transparentnost procedure dodjele finansijske pomoći pada u vodu već pri prvom koraku. Ministarstvo privrede USK-a objavljuje Listu subjekata male privrede koji ispunjavaju uslove iz javnog poziva, njih 1049.

Nažalost na listi se ne nalazi veći broj privrednih subjekata sa područja Općine Sanski Most. Mnogi sanski ugostitelji nisu se mogli načuditi da ih nema na spisku, unatoč činjenici da su registrovani pod istom šifrom djelatnosti i da su predali istu dokumentaciju kao neki koji se nalaze na spisku. Ne bi tu možda bilo ništa sporno da su dodijeljena rješenja o ostvarenju prava na finansijsku pomoć i da je po istim ostavljena mogućnost žalbe barem 8 dana. Međutim, agilni ministar je ostavio mogućnost prigovora svima koji se ne nalaze na listi i to cijelih 3 dana od dana njene objave.

Helem, žuri se ministru da pomogne, da sačuva, da unaprijedi, što prije pare da podijeli ugroženim privrednicima. Prođoše tri dana, prođoše prigovori, al’ para nigdje. Ispostavi se nažalost da nisu 3 dana mogućnosti prava prigovora da se ubrza pomoć, nego da se oteža prigovor.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku prezentiranih u publikaciji „Unsko-sanski kanton u brojkama 2020“ broj obrta na području Sanskog Mosta koji se bave trgovinom, prevozom i ugostiteljstvom je 310, dok je na području Cazina 362.

Ministar je odobrio pomoć za 146 subjekata iz Sanskog Mosta ili 47%, a istovremeno 255 subjekata iz Cazina ili 70%. Postavlja se pitanje da li je ovoliki nesrazmjer distribucije budžetskih sredstava koja su trebale da podupru privredu našeg kantona jedan od razloga zašto su 3 dana ostavljena za prigovor. Da li su samo probrani privredni subjekti ostvarili pravo na pomoć kantona? 

Ako jesu, a i da jesu, šta se čeka s finansijskom pomoći za odabrane privredne subjekte? Nesta daha našem ministru ili nesta para u budžetu? Ili se čekaju pare Federalnog budžeta iz „omrzlog“ Sarajeva, pa da se s njima uslika?

Osta misterija riješi li se ijedan prigovor sanskih privrednika što se ne nađoše na listi, ali i kako bi se riješio kad ministar privrede ode na „zasluženi“ godišnji odmor u vremenskom periodu rješavanja prigovora. Nije da je odmarao u Sani zbog upada SIPE u prostorije Vlade USK-a.

KOMENTARI