Pomoću ovih savjeta odgojite samostalno dijete

HomeMagazin

Pomoću ovih savjeta odgojite samostalno dijete

Zašto djeca vole graditi utvrde i zašto je to dobro za njih

DR. ANNA COHEN, dječja psihologinja u Sydneyju, predstavila je ideje koje bi roditelji trebali koristiti da bi odgojili odgovornu djecu, koja imaju jasan osjećaj neovisnosti.

Odgoj samostalne, odgovorne djece svodi se na stvaranje koherentnog obiteljskog okruženja u kojem se djeca osjećaju cijenjeno. Biti jasan u svojoj komunikaciji i očekivanjima kao roditelj pomoći će vašoj djeci da razviju niz principa koji pokazuju samopouzdanje, osjećaj samoučinkovitosti i potaknut će njihovo samopoštovanje.

Ključ za to je osigurati djeci ulogu u obitelji koja odražava ta očekivanja i da roditelji ne čine sve umjesto njih. Djeca koja od rane dobi dobivaju zaduženja u kućanskim poslovima razvijat će samopouzdanje i povjerenje u vlastite kompetencije.

Imajte jasna očekivanja

Roditelji bi trebali jasno odrediti očekivanja i postaviti ograničenja na ponašanje djece kako bi se mogla naučiti odgovornosti. Ta se očekivanja mogu prilagoditi djetetovim sposobnostima. Najučinkovitija metoda stvaranja očekivanja je kada ih nema previše i kad se izraze na pozitivan način. Roditelji će možda trebati pokazati djetetu kako žele da se nešto učini, jer će djeca to vjerojatno oponašati.

Dopustite djeci da dožive posljedice

Roditelji bi se trebali pobrinuti da djeca budu odgovorna za svoje postupke jer im to omogućuje da uče iz vlastitih pogrešaka. Posljedice se također mogu primijeniti ako dijete ne obavi zadani zadatak. Primjerice, dijete mora završiti domaću zadaću prije gledanja televizije. Važno je da roditelji razumiju da će djeca pogriješiti, no ključno je da nauče ispravljati vlastite pogreške ili indiskreciju.

Djeca trebaju razumjeti da su sama odgovorna za svoje postupke i da je na njima da reguliraju svoje ponašanje. Također je važno da dožive pozitivne posljedice, kao što je osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva zbog obavljenog zadatka za koji su sama odgovorna. Jednako je važno da roditelji priznaju i pokažu da cijene kada djeca preuzmu odgovornost za dovršetak zadatka ili posla i usmeno im to pokažu.

Važno je ne misliti da je dijete premlado da bi bilo sposobno obavljati male kućanske poslove. Oni su prilika djeci da vježbaju donošenje odluka i razviju vlastiti osjećaj kompetencije. Zauzvrat, to će povećati njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Težite obzirnom ponašanju

Djeca u dobi između šest i 12 godina još uvijek uče kako njihovo ponašanje utječe na druge i razlikovanje dobrog od lošeg. To se razvija kroz rast dječjeg samopoštovanja. Može se potaknuti podučavanjem umjesto kontroliranjem, što će potaknuti njihovu sposobnost samoregulacije.

Primjerom pokažite obzirno ponašanje

Djeca oponašaju svoje roditelje pa je važno da metode komunikacije s djecom budu konstruktivne. Roditelji bi trebali izbjegavati vikanje i prigovaranje jer to potiče negativnu komunikaciju koja će se prenijeti na to kako se vaše dijete ponaša i surađuje s vršnjacima.

Roditelji bi trebali tražiti načine pružanja konstruktivnih povratnih informacija jer razvijaju djetetovu sposobnost da prepozna problem i riješi ga bez osjećaja kritiziranja ili ponižavanja. Kada dijete odgovori na ovu povratnu informaciju, povećava se njegovo samopouzdanje, jer je sposobno biti ponosno na svoj posao i osjećati povjerenje u donošenje dobrih odluka.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0