instant fap

Ponos Bosne i Hercegovine u Londonu, Ponos Harlesden-a

Ponos Bosne i Hercegovine u Londonu, Ponos Harlesden-a

Bosanskohercegovačkoj Britanskoj zajednici u Londonu dodijeljena nagrada i priznanje “Pride of Harlesden Award 2019” (Ponos Harlesden-a 2019) za izvanredan doprinos i dobrobit zajednice u Harlesden-u. Važe se za glavnog partnera u inovativnom modelu zajedničkog rada državnog i sektora civilnog društva.

U prostorijama Salvation Armyna Harlesden-u,Opština  Brent,sjeverno-zapadni London, Bosanskohercegovačkom savjetodavnom centru kao jedinoj organizaciji iz sektora civilnog društva u UK je dodijeljeno priznanje Ponos Harlesden-a 2019.

Pitali smo predsjednika ove Organizacije gospodina Zaima Pašića od kud i kako ovo priznanje Bosanskohercegovačkom savjetodavnom centru.

Za sigurno zasluženo a proizišlo je iz dva opravdana razloga;

Prvi, u znak trajne zahvalnosti zemlji prijema. Početkom devedesetih, Bosanskohercegovačke izbjeglice je velikodušno prihvatilo Britansko društvo i pružilo im utočiste onda kad im je bilo najpotrebnije. Pored toga su dali svoju punu podršku, uključujući i financijsku kako bi se Bosanskohercegovačka zajednica ovdje samo organizirala s ciljem pružanja dugotrajne podrške najugroženijim BiH zajednice u Londonu. To je uglavnom starija populacija kojima su najveće prepreke za društvene integracije Engleski jezik i invaliditeti što rezultira nemogućnosti da se upoznaju sa sistemom i poteškoćama da pristupe uslugama državnih institucija. Oni su i razlog zbog kojeg smo 1997 osnovali Centar kako bi im pružili savjetodavne i usluge profesionalnog zastupanja na maternjem jeziku po pitanju prava na socijalne dodatke, stambene probleme, socijalnu njegu i zdravstvene usluge. 

Tokom protekle 22 godine Bosanskohercegovački savjetodavni centar je rastao i izrastao u jedan vrlo priznat, poznat i kredibilan savjetodavni Centar koji pruža usluge visokih kvaliteta. Zbog naše unikatnosti koja proizilazi prvenstveno iz toga što pružamo savjetodavne usluge na jezicima (Engleski-Bosanski-Srbski-Hrvatski) ali i zbog nedostatka praktične pomoći u Londonu, 2008. godine smo zvanično proširili isporuku naših usluga za ugrožene i marginalizirane Londonce iz još 5 država zapadnog Balkana (Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije). Osigurali smo neophodne resurse za realizaciju usluga i aktivnosti koje su bile neophodne kako bi adekvatno odgovorili na potrebe najugroženijih pojedinaca iz ovih zajednica. S ponosom i za sigurno mogu reći da je ovaj Bosanskohercegovački Centar u protekle dvije decenije pomogao hiljade Londonaca s prostora zapadnog Balkana i poboljšao kvalitetu njihovog života i oni su najbolji sudionici utjecaja našeg rada. 

Nažalost, oni još uvijek trebaju našu pomoć jer su i dalje pod utjecajem prošlih trauma i osjećaju se isključenim iz društva. Naš trenutni rad s njima je fokusiran na smanjenju izoliranosti i društvene isključenosti, promociji dalje neovisnosti i integracija. Ono što nas čini posebno sretnima kad su u pitanju naši korisnici s prostora zapadnog Balkana je činjenica da smo okupili i približili ljude koji su došli s različitih strana konflikta u bivšoj Jugoslaviji. 

Drugi, jer smo odgovorna zajednica i  hoćemo da odigramo svoju ulogu u društvu. Britanija prolazi kroz implementaciju veoma širokog raspona reforme socijalnog sistema kao rezultat Zakona donesenog 2012. godine, a koje su najveće reforme od drugog svjetskog rata. Utjecaj ovih reformi u znatnoj mjeri pogađaju siromašne u Britanskom društvu. Globalna recesija 2008. je uzrokovala da oni koji manje imaju jedva sastavljaju kraj s krajem a London je postao grad kojeg više radnička klasa ne može priuštiti. Banke hrane su postale mjesto gdje se i medicinske sestre obraćaju za pomoć. Svi zajedno prolazimo kroz jedan veoma težak period u našoj historiji. Nažalost, Brexit čini situaciju u zemlji vrlo neizvjesnu i njegov impact ni stručnjaci ne mogu procijeniti. 

Londonska Opština Brent iz koje djelujemo je jedna od najsiromašnijih u zemlji. 
Očekuje se da će uvođenje Universal Credit-a što je u stvari i najveći izazov ovih reformi utjecati na između 40.000 i 55.000 građana Opštine Brenta. Proces podnošenja zahtjeva u potpunosti je online, a pojedinci koji su manje digitalno sposobni ili nikako suočavaju se s preprekom za pravovremeno i učinkovito prijavljivanje i podnošenje zahtjeva. Opština Brent je u konzultaciji sa sektorom civilnog društva kojem naša organizacija pripada razvila inovativan model pod nazivom Brent Community Hubskao bi odgovorila na potrebe svojih građana u procesu reformi. Ideja se zasniva na tome da se građanima pruži široka lepeza usluga koje su pristupačne, besplatne, efikasne, i skrojene po potrebi pojedinca. Model je osmišljen tako da se lansira 5 Community Hubs uglavnom na javnim mjestima poput biblioteka u najsiromašnijim dijelovima Opštine. Svaki Hub bi imao stručno osoblje iz dva sektora; državnog i civilnog društva koji će zajednički odgovoriti na potrebe zajednice i djelovati kao jedan tim koji nudi različite expertise. Uvjerenja sam da će, ako se uspješno implementira, ovaj model usvojiti i ostale Opštine u zemlji. Prvi Hub je lansiran u mjestu koje se zove Harlesden, po kojem je i dobio naziv, pošto je u našoj neposrednoj blizini odmah smo se prijavili da budemo partneri u ovom projektu. Tako da od februara 2018. pružamo redovitu podršku široj lokalnoj zajednici kroz isporuku savjetodavnih usluga, dva dana sedmično u Harlesden Community Hub-u. Koncem januara 2019. smo sabrali rezultate našeg rada i zaključili da smo u protekloj godini pomogli 358 ljudi u Harlesden-u. U toku naše intervencije šira lokalna zajednica se bolje upoznala s našom organizacijom, stručnim timom i bosanskohercegovačkom kulturom. Rezultati analize povratnih informacija i uputnika koje smo sakupili od korisnika pokazuju da je kvaliteta našeg rada ocijenjena s najvećom mogućom ocjenom i da je satisfakcija korisnika usluga bila 100%. Pored toga i Opština Brent nas je izvijestila da smo im po učinkovitosti i kvalitetu jedan od najvažnijih partnera te da smo mnogo zaslužni za uspješnost i popularnost Harlesden Community Hub-a.

Ovu zaslugu mi prepisujemo članu našeg stručnog tima Emini Trožić, koja je na terenu i koja je svojim vrijednim radom, znanjem, sposobnošću predstavila kvalitete, kulturu i vrijednosti Bosanskohercegovačkog savjetodavnog centra. Emina Trožić je inače iz Sanskog Mosta koji se nalazi u sjeverno-zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. U London je došla kao 11-godišnja djevojčica, diplomirala i magistrirala pravo na prestižnim fakultetima u UK a od septembra 2019. godine počinje raditi za globalnu advokatsku firmu koja je dobila priznanje kao najbolja advokatska firma u UK u 2018. Posebno nam je drago što će Emina u privatni sektor i korporativni svijet odnijeti poznavanje problema ugrožene i marginalizirane grupacije našeg društva i mi smo uvjereni, znajući je, da će kroz svoj budući rad utjecati na veću društvenu odgovornost korporacija. 

Na kraju, da zaključim i odgovor na Vaše pitanje “otkud ovo priznanje”; na našu adresu je stigla poziv lokalne zajednice, za svečani dogadjaj 23. februara 2019. u prostorijama Salvation Army u Harlesden-u kako bi svi zajedno proslavili uspješnost prvog Community Hub-a u Opštini, a na koji smo se i odazvali. U toku manifestacije smo se prijatno iznenadili kad su nas prozvali da primimo priznanje Ponos Harlesden-a 2019 Bosanskohercegovačkom savjetodavnom centru za izvanredan doprinos i dobrobit šire lokalne zajednice. Biti raspoznat za doprinos u rješavanju problema van vlastite zajednice demonstrira dobru integraciju jedne etničke zajednice i daje dobar primjer socijalne kohezije društva, što je po nama veoma važno, naročito sad u vremenu Brexit-a, ono prevenira potencijalne tenzije u našem multietničkom društvu.

Ponosni smo bili dok su čitali o našoj Emini, kojoj su lider Opštine Brent Councillor Muhammed Butt i gradonačelnik Cllr. Arshad Mahmood dodjeljivali priznanje uz prigodnu nagradu za njen lični doprinos i Service Excellence. Sa suzama u očima sam gledao našu Eminu, ponos naš, ponos Bosne i Hercegovine u Londonu. Naša Emina ide dalje, svojim putem i na svoj način ona će i dalje raditi ono što sad radi ali utjecajnije i moćnije, bez sumnje. Mi ostajemo ovdje gdje jesmo i nastavljamo s isporukom savjetodavnih usluga i podrškom za ugrožene i marginalizirane Londonce s prostora zapadnog Balkana i širu lokalnu zajednicu. Naš put do društva u kojem pojedinci i zajednice kojima služimo mogu napredovati je poprilično dug i nimalo lak, ali realan.

Bosanskohercegovački savjetodavni centar je od svog osnivanja član Zajednice BH udruženja u Velikoj Britaniji (BH UK Network). 

Zahvaljujemo se našim dragim prijateljima na dugogodišnjoj saradnji a svim našim građanima u domovini i izvan nje čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

BH UK Network 

KOMENTARI