instant fap

Popisivači od devet sati na terenu

Popisivači od devet sati na terenu

Danas u 9 sati  izlaskom popisavača na teren otpočeće  popis stanovništva u BiH. U našem Kantonu   spremni su za početak ove aktivnosti, a kako doznajemo u Zavodu za statistiku USK  u toku je pružanje podrške općinskim komisijama za popis, pošto se neke od njih  suočavaju sa  problemom otkazivanja popisivača iz reda srpskog naroda, a koji su bili u nedotstatku domaćih, angažovani iz drugih općina BiH.

Iz odjeljenja Zavoda za statistiku F BiH u Bihaću  pozivaju građane na suradnju sa popisivačima, napominjući da davanje neistinitih informacija i podataka snosi sankcije.

Popisivači imaju obavezu dva puta potražiti podatke u svakom kućanstvu, a ukoliko i nakon drugog pokušaja ne zateknu nikoga, građanima ostaje mogućnost da preko općinskih popisnih komisija sami dogovore termin za dolazak popisivača koji im odgovara.

Prvi rezultati popisa stanovništva u BiH bi, prema zakonu, trebali biti poznati 90 dana nakon njegova završetka, no za cjelovitu obradu podataka trebat će više od godinu dana. Popis će koštati oko 46 miliona KM, a prvi rezultati biće poznati 90 dana od završetka izjašnjavanja stanovništva. Iz državnog zavoda za statistiku demantirani su  navodi da će popisivači morati čekati do marta 2014. da im budu isplaćene naknade za rad. Rečeno je da će odmah nakon popisa biti  urađen obračun i da će  se ići  u realizaciju plaćanja.Konačan posao u vezi sa popisom mora biti završen do polovine 2016. godine, a Agencija za statistiku objavljivaće rezultate sukcesivno. Iz statističkih institucija su još jednom apelirali na građane da se odazovu popisu i maksimalno surađuju da bi čitav proces prošao bez problema.

KOMENTARI