instant fap

Porast pacijenata sa virusnim infekcijama

Porast pacijenata sa virusnim infekcijama

U Bosni i Hercegovini došlo je do naglog i ekstremnog zahladnjenja, te je aktiviran narandžasti meteoalarm nakon što su temperature jučer pale i prešle prag od 10 stepeni ispod nule, a danas iznose od – 3 do – 7 stepeni. Temperaturne oscilacije, odnosno nagli prelazak iz plusa u minus, itekako može ugroziti zdravlje građana.
Kad je riječ o trenutnom stanju u Domu zdravlja u Sanskom Mostu, u ovim zimskim uvjetima stanje je stabilno. Ovo nam je potvrdio dr. Hajrudin Jakupović, ditekror ove zdravstvene ustanove, koji  ističe da se funkcioniranje i rad u ambulantama i područnim ambulantama  odvija po protokolu i bez problema i poteškoća. On naglašava da u sanskoj općini još nema gripe u epidemijskoj formi, nego se uglavnom radi o sporadičnim slučajevima
„ Tokom ove sedmice evidentan je blagi porast broja pacijenata sa virusnim infekcijama gornjih dišnih puteva. Pacijenti  se obično javljaju s opštim simptomima prehlade poput malaksalosti, povišene tjelesne temperature, gubitka apetita, bolova u mišićima i kašlja. No, povećan broj pacijenata nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine i on je očekivan u ovom periodu kada su građani zbog promjenljivih vremenskim prilika i naglog zahlađenja skloniji infekcijama“,  rekao je dr. Jakupović. On je savjetovao građane da se, ako ne moraju, ne izlažu hladnoći, da ozbiljno shvate ove zimske uslove, te upozorava stanovništvo da se pridržava određenih mjera prevencije kako bi se zaštitili od različitih vrsta bakterija.
“Savjetujem građanima da se toplije obuku, vode računa o ishrani i uzimaju što više vitamina C, te da se paze povreda”, rekao je dr. Jakupoiviuć , te hroničnim i srčanim bolesnicima poručio da sada vode posebnu brigu o sebi. Naglašava, da se ne preporučuje  boravak dugo u zatvorenom prostoru, naročito gdje boravi puno ljudi. On ističe, da  u rizičnim situacijama obavezno treba zatražiti ljekarsku pomoć, a broj Službe hitne pomoći 124 je otvoren za građane 24 sata. Timovi Službe hitne pomoći sanskog Doma zdravlja  spremni  djelovati pravovremeno i pružiti pomoć svim pacijentima kod kojih se ukaže potreba za to, bez obzira na teške vremenske uvjete.

KOMENTARI