instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Pored domaćinstava poskupljenjem struje u FBiH pogođeni i vrtići, narodne kuhinje, studentski domovi…

Pored domaćinstava poskupljenjem struje u FBiH pogođeni i vrtići, narodne kuhinje, studentski domovi…

Od 1. avgusta u Federaciji BiH poskupljuje cijena električne energije za domaćinstva i to 10,04 posto, a za kategoriju ostala potrošnja 7,29 posto a što će se reflektirati negativno na ukupan život većine stanovnika

Prema riječima federalnog zastupnika Admira Čavalića koji je i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH malo se govorilo ili nikako o tome ko čini ostalu potrošnju. Ukazuje kako su to vrtići, narodne kuhinje…

– Poskupljenje električne energije pored domaćinstava reflektirat će se na uslužni sektor ali i na proizvodnju jer dolazi do dodatnog rasta cijena, pogotovo kada govorimo o uslugama a tu je i ostala potrošnja. Tu gdje je došlo do poskupljenja iznad sedam posto spadaju vrtići, narodne kuhinje,studentsku domovi, vjerski objekti i slično – govori Čavalić.

Kaže kako su među njima oni koji pružaju temeljne socijalne usluge.

– Te ustanove su bitna komponenta našeg ukupnog socijalnog sektora. Njima su poskupjeli iznad sedam posto. Privreda može očekivati poskupljenje ubuduće. Što se tiče domaćinstava poskupljenje će se u pravom kapacitetu osjetiti dolaskom zime kada je potrošnja električne energije značajnija – kazao je Čavalić.

Odluku o povećanju cijene električne energije donijela je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na zahtjev Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH. Za poskupljenje struje glasali su Sanela Pokrajčić (HDZ), Samir Hadžihuseinović (SDP) i Vesna Marić (HDZ).

Generalni direktor EP BiH Sanel Buljubašić je ranije izjavio kako će se poskupljenjem struje sačuvati energetski sistem BiH.

KOMENTARI