instant fap

Porsche doživio veliki skok prodaje na svjetskom tržištu

Njemački proizvođač luksuznih automobila Porsche načinio je veliki skok prodaje od 16 posto na svjetskom tržištu u julu ove godine, kada je isporučeno oko 12.400 vozila, zahvaljujući prije svega velikoj potražnji u Njemačkoj i Kini.

Porscheov šef prodaje i marketinga Bernard Maier izjavio je da je, uprkos ekonomskoj neizvjesnosti u Evropi, kompanija uvjerena da će osigurati solidnu stopu rasta u čitavoj 2012. godini.

U julu ove godine, u odnosu na isti mjesec 2011., Porsche je povećao prodaju za čak 31 posto na tržištu Njemačke, na blizu 1.700 vozila, dok su kineske isporuke porasle 18 posto, na nešto manje od 3.000 automobila.

Od januara do jula kompanija je zabilježila 14-postotni rast globalne prodaje na godišnjem nivou, kada je isporučeno blizu 81.560 primjeraka vozila.

Porsche je u julu 2012. objavio da očekuje snažan rast profita u čitavoj ovoj godini, budući da je rekordna prodaja pomogla kompaniji da nadoknadi troškove lansiranja novih modela i širenja pogona.

Početkom ovog mjeseca, Volkswagen je okončao pripreme za potpisivanje sporazuma o preuzimanju Porschea AG, koju kontrolira matična kompanija Porsche, za 4,49 milijardi eura.

Porsche planira do kraja godine lansirati tri unaprijeđena modela, nakon što je nedavno predstavio osvježeni coupe i kabriolet Porsche 011, koji se već nalazi u ponudi.

Poznati proizvođač skupih sportskih automobila također planira proizvodnju redizajniranog kupea Cayman do kraja ove godine, prenose agencije.

KOMENTARI