instant fap

Poruka entitetskom ministru Čađi: Ne šalje se policija na ideje

Građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ želi ovim putem obavijestiti bh. javnost da smo došli do dokaza da su naši aktivisti i ured u Srebrenici predmet ilegalnog policijskog nadzora. Jučer, u ponedeljak 30.07.2012 godine naši aktivisti su uočili dva inspektora MUP-a RS u civilnoj odjeći koji su fotografirali kancelarije Inicijative u Srebrenici.

Dvojica inspektora su vrlo upadljivo i ne pokušavajući da se sakriju fotografirali ulaz u naš ured, aktiviste i građane Srebrenice, u periodu od 09:35 do 09:50 sati, stojeći pored parkiranog automobila Golf 5, bijele boje, čiji smo registarski broj tablica i zabilježili.

Još jednom pozivamo nadležne institucije, kao i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da zaštite građane Srebrenice nesrpske nacionalnosti, koji se svakodnevno susreću sa kršenjima građanskih i ljudskih prava garantovanih Ustavom i zakonima ali i svakodnevnim policijskim i parapolicijskim nadzorom. Policijski i parapolicijski nadzor nas neće zaplašiti jer masovna registracija građana za izbore u RS-u je ideja čije je vrijeme došlo. Čak ni policija ministra Čađe ne može hapsiti ideje.

Međunarodnu zajednicu na čelu sa Uredom specijalnog predstavnika Evropske Unije pozivamo da prestanu mirno posmatrati kršenje građanskih i ljudskih prava nesrpskog stanovništva ali i svih evropskih i svjetskih vrijednosti u Srebrenici i 17 godina nakon genocida. Valentin Inzko i Peter Sorensen u slučaju registracije u Srebrenici moraju pokazati da su vladavina prava, jednakost svih pred zakonom i sloboda kretanja temeljne evropske vrijednosti, umjesto da i dalje budu impresionirani veličinom kancelarija Milorada Dodika i Stanislava Čađe. Koristimo se ovom prilikom da sa žaljenjem konstatujemo da i delegacija Evropske komisije i Specijalni predstavnik EU i dalje politiku EU u Bosni i Hercegovini vode u najboljoj tradiciji prvog specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji, Carla Bildta koji je u 16. jula 1995. godine u Dobanovcima kod Beograda u društvu sa Slobodanom Miloševićem i Ratkom Mladićem ispijao rakiju u isto vrijeme dok je vršeno organizovano smaknuće posljednje skupine od 1,500 žrtava genocida, kod fabrike Standard u Kozluku.

Sve Srebreničane i građane BiH pozivamo da na kršenje građanskih i ljudskih prava nesrba u Srebrenici odgovore još većom i masovnijom registracijom, te da policijska represija, izdaja međunarodne zajednice i prijetnje aktivistima Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu” budu motiv za dolazak i promjenu prebivališta. Jedino svi zajedno možemo zaštiti mezare žrtava u Potočarima od negatora genocida ali i njihovu djecu koju danas proganjaju isti režim i ista politika koja je njihove očeve poslala u masovne grobnice u julu 1995. godine.

 

KOMENTARI