instant fap

Poruka iz Slovenije: Čak i ako to ospori sud, javni službenici se moraju vakcinisati

Poruka iz Slovenije: Čak i ako to ospori sud, javni službenici se moraju vakcinisati

Slovenački javni službenici od petka smiju doći na posao samo ako su vakcinisani protiv virusa COVID-19, a nadležni ministar u vladi Janeza Janše tvrdi da će ta mjera opstati čak ako bi je možda osporio ustavni sud.

Ustrajat ćemo na tome, a ako ustavni sud privremeno obustavi provođenje vladine odluke, tražiti drugi način da postignemo svoj cilj”, kazao je za Slovensku televiziju ministar javne uprave Boštjan Koritnik.

Više sindikata, među ostalim oni koji zastupaju pripadnike vojske i policije, na ustavnom su sudu tražili provjeru ustavnosti odluke da javni službenici koji se nisu vakcinisali moraju do 1. oktobra primiti prvu dozu vakcine, a onda u roku od mjesec dana i drugu, ako misle raditi na svojim radnim mjestima.

Ustavni suci u četvrtak će odlučivati o mogućnosti da se vladina mjera privremeno obustavi do njihove konačne presude. Ministar Koritnik smatra da su prigovori kako je vladin akt protuustavan ili diskriminirajući neopravdani, te da se ne radi o “prinudnom” vakcinisanju, kako njegovi osporavatelji tvrde.

“Pri toj odluci nismo nastupili kao vlast nego kao odgovoran poslodavac, kazao je ministar javne uprave, dodavši da je poslodavac po zakonu o radu dužan osigurati sigurne uslove rada na radnom mjestu, što mogu ugroziti oni koji se odbijaju imunizirati, a nisu preboljeli virus COVID-19.

Takvi od petka ne bi mogli dolaziti u službene prostorije u državnoj upravi, a vakcinisati bi se morali i oni koji rade od kuće. U krajnjoj situaciji odbijanje vakcinacije moglo bi dovesti do disciplinskog postupka i gubitka posla, što se nedavno već desilo učiteljici iz Maribora koja se odbijala imunizirati ili testirati, te nositi masku u razredu.

“Slično kao što i radnik na gradilištu, koji odbija nositi kacigu, može opravdano dobiti otkaz”, poentirao je ministar javne uprave.‍

KOMENTARI