instant fap

Posao za 1.100 povratnika

Posao za 1.100 povratnika

Svečano otvaranje Fabrike namještaja Izazov, koje je upriličeno u Gornjoj Kalesiji u decembru prošle godine, jedan je od prvih projekata realizovan sredstvima turske kreditne linije.

Osim što su, prema tvrdnjama vlasnika, proizvodi Izazova sto posto bosanski, u novom pogonu fabrike posao je dobilo i dvadesetak povratnika u manji bh. entitet. Kako je ranije i objašnjeno, cilj turskog kredita od 100 miliona eura je upravo pomaganje održivog povratka širom naše zemlje i zapošljavanje povratnika.

98 zahtjeva

Prema podacima banaka BBI i Turkish Ziraat Bank, do kojih je došao naš list, do 31. decembra prošle godine je ukupno apliciralo 195 pravnih lica na iznos od 135.399.507 maraka. Od toga je odobreno 98 zahtjeva, odnosno 57.119.854 marke. Kada su u pitanju fizička lica, ukupno su aplicirala 472 komitenta na iznos od 11.425.421 marku, a odobreno je 387 zahtjeva, odnosno 7.388.125 maraka.

– Zapošljavanje povratnika je osnovi cilj projekta koji se realizira putem ovih banaka. Finansiranja projekata iz turske kreditne linije, koja su do sada odobrena, omogućit će novo stalno zaposlenje 1.104 povratnika i upošljavanje više stotina kooperanata, kazao je za naš list Edin Ramić, savjetnik za povratak i dijasporu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, skoro sve povratničke sredine su uključene u ovaj proces, a najveći interes za kredite su pokazali privrednici i povratnici iz Prijedora, distrikta Brčko, Goražda i Zvornika.

– Ohrabrujuća je činjenica da su neka preduzeća, ali i povratnici iz Prijedora, Dervente, Zvornika, Srebrenice, Bratunca, Foče, Goražda, Čajniča… već dobili sredstva. Više je značajnih projekata koji su u fazi realizacije, a turska kreditna linija je privrednicima pomogla da lakše zatvore finansijske konstrukcije u vremenu teške ekonomske situacije u zemlji, kazao nam je Ramić.

Nužna garancija

Kako je naveo, a prema podacima banaka, mnogi privrednici koji su aplicirali su trenutno u teškoj situaciji, jer su svoje projekte realizovali skupim kreditnim sredstvima.

– I povratnici su generalno u dosta teškoj situaciji. Mnogima od njih kreditna sposobnost je dosta slaba, a instrumentima obezbjeđenja gotovo da i ne raspolažu. Bez pomoći resornih ministarstava, u vidu garancija, nisu u prilici realizovati kvalitetne projekte, kazao nam je Ramić, dodajući da, kada su u pitanju zahtjevi za kredit, nema dovoljno zahtjeva povratnika Srba u Federaciji i Hrvata u RS-u.

KOMENTARI