instant fap

Posjeta bivšem logoru “Krings“

Posjeta bivšem logoru “Krings“

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most i mjesne zajednice Stari Majdan, u četvrtak 23. jula u 10 sati, biće upriličena posjeta bivšem logoru “Krings“, te će na taj način biti obilježena 28. godišnjica stradanja logoraša u ovom logoru.

Okupljanjem ispred hale Krings, bivši logoraši i mještani Starog Majdana, prisjetiće se perioda iz 1992. godine, kada je u to vrijeme od strane tadašnjih srpskih vlasti formiran logor „Krings“, kroz koji je prošlo preko hiljadu logoraša, a troje ih je ubijeno. Formiranju ovog logora prethodio je široki napad srpskih snaga na Stari Majdan, ali i susjedna sela, Staru Rijeku, Briševo i Bartikovce.

Tom prilikom izvršen je stravičan zločin nad nedužnim civilima, najveći dio mještana prognan je iz svojih kuća, veliki broj stambenih objekata je uništen ili spaljen.

Muškarci, žene i djeca iz Starog Majdana zatočeni su u halu Krings, koja je bila jedna vrsta koncentracionog logora za građane nesrpske nacionalnosti. U ovom logoru, nakon etničkog čišćenja, bili su zatočeni mještani i sa desne obale rijeke Sane, naselja Aganovići i Karići, kao i dijelovi Banjalučke i Stanične ulice.

Ispred ulaza u nekadašnju halu „Krings“ podignuta je spomen ploča kao podsjetnik na postojanje ovog logora, gdje će polaganjem cvijeća te učenjem fatihe i minutom šutnje biti odata počast svim nevinim žrtvama.

Ovo će svakako biti prilika da se na dostojanstven način obilježi godišnjica stradanja nesrpskog stanovništva na ovom prostoru. Organizatori su pozvali porodice ubijenih, bivše logoraše, civilne žrtve rata i druge građane da prisustvuju obilježavanju.

KOMENTARI