instant fap

Danas obilježavanje 27. godišnjice raspuštanja logora “Manjača”

Danas obilježavanje 27. godišnjice raspuštanja logora “Manjača”

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, te udruženja logoraša Sanskog Mosta, Prijedora i Ključa organizuju i ove godine posjetu nekadašnjem logoru Manjača, u povodu 27 godišnjice od početka zatvaranja ovog zloglasnog logora.

U organizaciji Saveza logoraša BiH, te udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Prijedora i Ključa u narednu subotu, 16. novembra, biće organizirana posjeta nekadašnjem koncentracionom logoru Manjača. Pored organizovane posjete, ovom prilikom u prostoru nekadašnjeg logora biće upriličena i komemoracija povodom obilježavanja godišnjice raspuštanja logora i oslobađanja posljednjih logoraša. Kroz koncetracioni logor Manjača tokom nekoliko mjeseci 1992. godine prošlo je oko pet hiljada Bošnjaka i Hrvata iz nekoliko općina sjeverozapadne Bosne.

U logoru su vladali nehumani uslovi neprilični životu čovjeka, a znatan broj nedužnih logoraša je ubijen.

Posjeta se organizuje kako bi se obilježio datum kada je iz ovog logora u organizaciji Međunarodnog crvenog krsta (MKCK), čiji su predstavnici i otkrili logor, oslobođena prva grupa logoraša, Bošnjaka i Hrvata, njih oko 1.400, starijih od 45 godina, te vjerskih službenika.

Logoraši koji su bili zatočeni u ovaj logor živjeli su u teškim i nehumanim uslovima, te su mnogi svakodnevno bili mučeni i zlostavljani, a oko pet stotina logoraša je ubijeno. Posljednja grupa zatvorenika iz logora Manjača oslobođena je 22. decembra 1992. godine i poslije toga logor je rasformiran.

KOMENTARI