Posjeta uspješnoj firmi “Final group” iz Sanskog Mosta

Homeinmedia danasUncategorized

Posjeta uspješnoj firmi “Final group” iz Sanskog Mosta

GORICE I SKUCANI VAKUF NIKAD IZDATI NEĆE – SDA SE KA POBJEDI KREĆE

Tokom nedavne posjete Lušci Palanci, federalni ministri Šemsudin Dedić i Edin Ramić, u pratnji zvaničnika općinske vlasti, posjetili su firmu „Final group“, koja već nekoliko godina postoji i radi s uspjehom na ovim prostorima. Nakon obilaska proizvodnog pogona preduzeća, upoznali su se s tehnološkim procesom proizvodnje i poslovanjem ovog privrednog subjekta.

Bosna i Hercegovina, uprkos teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, u nečemu je ipak lider u svijetu. Riječ je o proizvodnji peleta, a ovo gorivo posljednjih godina postaje sve traženije. Jedan od uspješnih proizvođača peleta je preduzeće „Final group“, koja trenutno zapošljava trideset radnika od čega najveći broj povratnika u Lušci Palanku. Pomenuta firma oko 90 posto svojih proizvoda izvozi van granica Bosne i Hercegovine i to najviše u Italiju, a nešto manje u Sloveniju, Austriju i Hrvatsku. Ostatak se prodaje lokalnim industrijskim proizvođačima i tržnim centrima. Gotovo čitav tehnološki proces zasnovan je na domaćoj opremi, jer je Final Group kupio mašine od firme Kovan iz Gračanice, osim prese za pelet koja je nabavljena u Njemačkoj.

Prilikom posjete federalni ministri i lokalni zvaničnici istakli su značaj ovakvih investicija koje u značajnoj mjeri utiču na oživljavanje privrednih aktivnosti i zapošljavanje radno sposobnog stanovništva, posebno kada je riejč o povratničkim sredinama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0