Posljedice savremenog načina života: Od čega najčešće umiru stanovnici Federacije BiH

HomeVijestiBiH

Posljedice savremenog načina života: Od čega najčešće umiru stanovnici Federacije BiH

Preminula pjevačica Ljupka Dimitrovska Kalogjera

Najveća smrtnost zabilježena je u Posavskom, a najmanje se umire u Unsko-sanskom kantonu.

Stanovnici većeg bosanskohercegovačkog entiteta, njih preko 50 posto, najviše umiru od oboljenja cirkulatornog sistema, a tu, između ostalog spadaju, ishemična oboljenja srca, hipertenzija, reumatska groznica…

Prate ih maligne neoplazme koje, kako nam rekoše iz Službe zdravstvene statistike,  koji se nalazi pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, iz godine u godinu pokazuju trend rasta. Tako je tokom prošle godine od raznih oblika karcinoma umrlo 20,5 posto građana.

Trend rasta     

– Ovo su podaci iz 2014., jer za ovu godinu nemamo rezultata. Praksa je da se obrada podataka vrši tek kad godina istekne, kazali su  nam u Zavodu, naglašavajući da oni svake godine, ovu vrstu podataka dobijaju od Federalnog zavoda za statistiku.

Stopa smrtnosti u Federaciji BiH u 2014. iznosila je  8,7 posto na 1.000 stanovnika i u stalnom je porastu, ističu u Zavodu, što se može dovesti u vezu sa porastom broja osoba od 55 i više godina starosti u ukupnom stanovništvu, potom ekonomskim i socijalnim faktorima kao i sve većoj izloženosti faktorima rizika kao što su pušenje, stres, neadekvatna prehrana.

– Istraživanjima je zabilježeno da je sve više žena pušača, a razlog tome je savremeni način života koji im ne ostavlja baš previše, ili gotovo nikako vremena za odmor. Žene su rastrgane između posla i porodice, a ekonomska situacija im ne dopušta da odu sa radnog mjesta i posvete se porodici – pojašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo.

Značajne su razlike u stopama smrtnosti po kantonima u Federaciji. Tako je  najveća smrtnost zabilježena u Posavskom (13,1 posto), a slijede ga Zapadnohercegovački i Livanjski kanton. Najmanje se umire u Unsko-sanskom, dok je stopa smrtnosti u Sarajevskom kantonu 9,5 posto.

Mlađa populacija   

Ono što je interesantno je to da više umiru muškarci – u prošloj godini njih čak  50,6 posto. Najčešći uzroci smrti jačeg pola su karcinomi bronha i pluća te akutni infarkt miokarda, dok je to kod žena moždani udar i kardiomiopatija.

Najveća smrtnost registrirana je kod  stanovništva od 65 i više godina starosti  (75 posto). Ostatak od 25 posto pripada mlađoj populaciji, tačnije onima do 35 godina života.

Kada je riječ o karcinomima kao uzrocima smrti, muškarci najčešće umiru od raka bronha i pluća te kolorektalne maligne neoplazme (rak debelog crijeva), dok je kod žena na prvom mjestu tumor dojke, a na drugom kolorektalna maligna neoplazma.

Moždani udar, kardiomiopatija…

 Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dobili smo spisak vodećih pojedinačnih uzročnika smrti kod stanovnika. To su:

  1. moždani udar
  2. kardiomiopatija
  3. srčani zastoj
  4. akutni infarkt miokarda
  5. maligne neoplazme bronhija i pluća
  6. esencijalna/ primarna hipertenzija
  7. hronična ishemična oboljenja srca
  8. inzulinom ovisni dijabetes mellitus

Najveća smrtnost registrirana je kod  stanovništva od 65 i više godina starosti  (75 posto). Ostatak od 25 posto pripada mlađoj populaciji, tačnije onima do 35 godina života.

(A. Sijerčić/Faktor.ba)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0