Posljedni ispraćaj dr. Feđe Čekića

HomeUncategorized

Posljedni ispraćaj dr. Feđe Čekića

20 godina Centra “Fenix” u Sanskom Mostu

U povodu prerane smrti istaknutog zdravstvenog radnika i našeg sugrađanina, Feđe Čekića, u prostoru gradskog kina održana je komemorativna sjednica.

Nakon teškog moždanog udara, dr. Čekić, preminuo je na Kliničkom centru u Banjaluci. Bio je priznati liječnik, specijalista urgentne medicine, jedini u našem gradu i jedan od prvih zdravstvenih stručnjaka te vrste na području Unsko sanskog kantona.

Prigodnim govorima od njega su se oprostili dr. Hajrudin Jakupović i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović. Dr. Feđa Čekić, rođen je 28. januara 1961. godine u Sanskom Mostu kao jedino dijete u braku Safeta i Katarine Čekić, inače poznate sanske učiteljice. Osnovnu školu pohađao je u rodnom gradu, a potom srednjoškolsko obrazovanje završio u Gimnaziji Sanski Most.

Još u ranoj mladosti zavolio je medicinu i kasnije joj posvetio cijeli život. Studije je okončao na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, a potom se 1988. godine zaposlio u Domu zdravlja Sanski Most. Poput velikog broja Sanjana, početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, morao je napustiti rodni grad i godine izbjeglištva proveo je u Njemačkoj.

Po oslobođenju Sanskog Mosta, na poziv tadašnjeg direktora Doma zdravlja, dr. Eniza Šabanovića, skupa sa sa suprugom, dr. Sandom Čekić, inače poznatom pedijatricom, vraća se i zapošljava u svoju matičnu ustanovu. Dugi niz godina rukovodio je službom Hitne pomoći, Hipokratovu misiju obavljao je revnosno i savjesno, te bio uvijek na usluzi svojim sugrađanima kada je to trebalo.

U medicini je mogao još mnogo toga dati, ali je sudbina željela drugačije. Njegovim stopama nastavili su kćerka Nina i sin Denis, uspješni studenti medicine u Banjaluci. Dr. Feđa je bio druželjubiv, volio je društvo, Sanjane, svoj Sanski Most i pamtićemo ga kao uzornog i vrijednog člana naše zajednice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0