Posljednji oproštaj od profesora Velida Selmana

HomeLokalne temeSanski Most

Posljednji oproštaj od profesora Velida Selmana

Mladi iz Sarajeva, Olova i Kladnja u posjeti Sanskom Mostu

U sali gradskog kina u Sanskom Mostu održana je komemorativna sjednica povodom smrti uglednog profesora historije, Velida Selmana, čovjeka koji je svojim životom i djelom ostavio neizbrisiv trag u jednom istorijskom razdoblju grada na devet rijeka.

Profesor Selman je rođen u Sanskom Mostu, gdje je završio i gimnaziju, a studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je diplomirao.

Najplodonosnije i najljepše godine života proveo je među školskim klupama, predajući historiju brojnim generacijama sanskih gimnazijalaca.

Bio je omiljen među učenicima i radnim kolegama, dugo vremena proveo je na čelu sindikata prosvjetnih radnika boreći se za bolji društveni status i položaj ove profesije. Profesor Selman je bio i politički angažiran, kroz Socijaldemokratsku partiju uvijek se zalagao za ideje socijalne pravde i jednakosti. Kao vijećnik u Općinskom vijeću Sanski Most, dao je nemjerljiv doprinos u radu ovog lokalnog predstavničkog tijela svojom smirenošću, konstruktivnošću i neprestanim promovisanjem kulture demokratskog dijaloga.  

Odlazak nekih ljudi je nemoguće nadomjestiti, a naš profesor je jedan od takvih. U sjećanju i mislima Sanjana ostaća zauvijek, njegovo djelo trajaće kroz brojne generacije učenika koje je izveo na životni put.

Profesore neka ti je vječni rahmet i laka crna zemlja.

Dženaza profesoru Selmanu klanjana je jučer poslije podne namaza ispred Hamzibegove džamije, a ukop je obavljen na mezarju Greda.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0