instant fap

Posljednjih šest mjeseci nisam zaradio ni banku. Da nije bilo Ganeta Pecikoze, mog Čole, ne znam kako bih izašao na kraj

Legendarni jugoslovenski kantautor Kemal Monteno, kojem je na prošlonedjeljnom Splitskom festivalu uoči nastupa pozlio zbog velikih vrućina, sada se, kaže, osjeća dobro. Uprkos narušenom zdravstvenom stanju, Sarajlija sa zagrebačkom adresom, kojem je početkom godine ugrađen trostruki bajpas, a predstoji mu i transplatacija bubrega, sprema se za nove nastupe. Već ima zakazane svirke u Hrvatskoj, a u avgustu će nastupiti i na jednom luksuznom brodu u Beogradu.

– Sad sam dobro – rekao je na početku razgovora za „Novosti“ Kemal Monteno. – Na festivalu u Splitu mi je pao šećer, bilo je strašno zagušljivo iza pozornice, a kad vam padne šećer, osjećate se kao da ste gladni. Čim su ljudi vidjeli da nešto nije u redu, dali su mi da popijem sok i povratili mi šećer u normalu. S obzirom na to da mi je bilo bolje, htio sam da pjevam te večeri, ali su mi organizatori rekli da ne rizikujem. Nastupio sam sutradan, u finalu festivala.

U Splitu je trebalo da pjevate u takmičarskom dijelu programa. Još vas drži takmičarski duh?

– Išao sam da se takmičim, normalno! Zašto da ne? Uopšte nije važno da li ću osvojiti prvo, drugo, 15. ili 18. mjesto. Ako me dirne pjesma, pjevaću, bez obzira na plasman. Volim da učestvujem na festivalima, da se sretnem sa kolegama i prijateljima, da se družimo. Samo takmičenje je više za raju koja dolazi na festivale.

Da li vam pjesma uliva dodatnu snagu?

– Volim da pjevam, ali baš kad moram (smijeh), i kad me dotakne pjesma. Posljednjih šest mjeseci, od kada sam bio u bolnici i imam zdravstvene probleme, nisam zaradio ni jednu banku. Da nije bilo Ganeta Pecikoze, mog Čole i još nekih mojih prijatelja, koji su mi pomogli finansijski, ne znam kako bih izašao na kraj.

Početkom godine vam je ugrađen trostruki bajpas, a predstoji vam i transplatacija bubrega?

– Evo, prošlo je gotovo pola godine od operacije srca, a od sutra ću biti na listi za transplataciju bubrega. Nisam mogao ranije, jer je trebalo da prođe šest mjeseci od operacije. Svi nalazi su u redu, čekam da me pozovu, čim se ukaže prva prilika. Pred Novu godinu mi je naglo pao šećer, pa su mi ljekari rekli da su mu krvne žile od dijabetesa u vrlo lošem stanju i da moram na operaciju. Pitao sam da li to boli, a oni su mi rekli: „Ma, ne boli ništa, samo zaspiš i probudiš se“. Kada sam se probudio, kao da ništa nije bilo. Samo sam se iznenadio kada sam video iznad kreveta nekakve flaše. Pitao sam šta je to, a oni su rekli da mi bubrezi ne rade i da moram na dijalizu.

Nekih starih navika se još niste odrekli, i dalje pijete kafu uz cigarete. Šta vam kažu ljekari?

– Kafa mi nije zabranjena, a uz to uvijek idu cigarete. Ne mogu da popijem kafu a da ne zapalim cigaretu. Svaki ljekar će vam reći – ne smiješ ovo, ne smiješ ono, na kraju ispada da ne smiješ ni živjeti. Smijem i da popijem čašu-dvije crnog vina, dobro je za srce i krv, to mi je rekao doktor.

KOMENTARI