Poštene policajce u USK jedna plata dijeli od siromaštva: Višestruko nagrađivani Mirhad Abdijanović, zvani Čedo, ostao bez posla

HomeLokalne temeUSK

Poštene policajce u USK jedna plata dijeli od siromaštva: Višestruko nagrađivani Mirhad Abdijanović, zvani Čedo, ostao bez posla

Početak velike čistke u policiji

Višestruko nagrađivani policajac iz Bihaća Mirhad Abdijanović, zvani Čedo, inspektor koji je sa svojim timom imao sjajne rezultate, čije su zaplijene narkotika veće nego nekoliko godina rada cijelog MUP-a, ostao je bez posla 1. aprila ove godine.

Poštene policajce u BiH danas samo jedna plata dijeli od siromaštva, reći će bivši policajac kojeg svi u Bihaću znaju pod nadimkom Čedo, u razgovoru uživo sa Fikretom Bosnićem na Facebooku. Ovom izjavom dao je najveći argument pričama o tome zbog čega su pošteni policajci ucijenjeni da se moraju kloniti borbe protiv visokog kriminala.

50 POENA ZA OTKAZ

Višestruko nagrađivani policajac iz Bihaća Mirhad Abdijanović, zvani Čedo, inspektor koji je sa svojim timom imao sjajne rezultate, čije su zaplijene narkotika veće nego nekoliko godina rada cijelog MUP-a, ostao je bez posla 1. aprila ove godine. Danas radi poslove u građevini i sa stolarijom, te tako izdržava porodicu sa četvoro djece.

Abdijanović je sa kolegama bio prvi koji je podnio prijavu protiv aktualnog policijskog komesara USK-a Muje Koričića zbog istog djela za kojeg danas prvi čovjek policije odgovara pred Općinskim sudom u Bihaću, zloupotrebe položaja radi ispunjavanja uslova za penziju.

– Licemjerno je da uplaćuje staž kolegama u policiji i šalje ih u penziju dok za sebe to izbjegava da učini, kazao je Abdijanović.

Tvrdi da je komesar Koričić, koji kontroliše disciplinsku komisiju u MUP-u, potsticao brojne disciplinske prijave protiv njega. U jednom danu je čak sedam puta morao izlaziti pred komisiju, a nekad mu njegovi nadređeni zbog operativnog posla nisu ni dopuštali da ostavlja zadatke. Također, svaki neizlazak pred komisiju povlači i novu povredu disciplinske odgovornosti, tako da je Abdijanović sakupio 50 negativnih poena i po automatizmu dobio otkaz, iako tvrdi da nijedne povrede službene dužnosti nije počinio.

S druge strane, prema Abdijanoviću, komesar u unutrašnju kontrolu bira osobe sa mrljama u karijeri kako bi one radile po njegovim zahtjevima.

Abdijanović je ovim riječima prvi izrazio javnu podršku kolegici policajki Milici Latinović, koja se suočava sa disciplinskim postupcima, jer je ustala protiv korupcije u policiji koja je rezultirala akcijom Nebo i podizanjem optužnice protiv dvojice korumpiranih narednika i dvojice policijskih komandira, o čemu je Oslobođenje prošlog mjeseca opširno izvještavalo.

Opstrukcije traju još od istrage u USK šumama

– Vrši se progon ovog svjedoka. Ona prima prijetnje i protiv nje je pokrenuto nekoliko disciplinskih prijava, a njena jedina krivica je što je hrabro, profesionalno i zakonito svjedočila protiv korupcije najvišeg nivoa unutar policije, izjavio je nedavno za Žurnal info Adnan Tulić, tužilac u ovom predmetu.

Još 2014. godine, kada je Abdijanović sa tužiocem Senadom Ljubijankićem vršio istragu za USK šume, nadležni Abdijanoviću nisu dali službeno vozilo da ide na pretres u Sanski Most, te su još tada počele opstrukcije u radu i curenja informacija iz MUP-a.

– Naš je posao da svakog ko je u sukobu sa zakonom prijavljujemo, a pogotovo u našim redovima, pa sam ja to činio i u odnosu na komesara, ne čekajući da on bude razriješen dužnosti, kazao je Abdijanović, objašnjavajući da je od tada počeo loš odnos na relaciji Tužilaštvo – MUP USK-a.

Taj se odnos zadržao do danas, gdje Tužilaštvo za većinu svojih aktivnosti izbjegava MUP te koristi druge policijske agencije u BiH.

GLUHI ZASTUPNICI

Međutim, političare u Skupštini USK-a to mnogo ne zabrinjava, barem ne koliko prođa na predstojećim izborima, tako da najčešće dijele stav da ne žele da se miješaju u narušene odnose ovih kantonalnih institucija. Ipak, oni su nadležni nad Nezavisnim policijskim odborom te njima posvećujemo sutrašnje istraživanje.

Kada je u pitanju policajac Mirhad Abdijanović Čedo, Općinski sud je 20. aprila ove godine u njegovu korist donio rješenje da mora biti vraćen na posao. Ipak, takva odluka Suda nikad nije realizovana.

Na upit o tome, kao i o drugim Abdijanovićevim tvrdnjama, komesar Koričić nam nije pružio odgovor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: