instant fap

Postavka instalacije spomenika Prijedor’92 u Bielefeldu

Postavka instalacije spomenika Prijedor’92 u Bielefeldu

Instalacija “Prijedor'92“, projekt umjetnice Anite Zečić, predstavljena je u Bielefeldu, a riječ je o postavci u obliku kupole visine tri metra s izloženim svjedočenjima i činjenicama o genocidu počinjenom u tom gradu.

Kazala je da ovim instalacijom želi ukazati na negiranje zločina i genocida počinjenog u općini Prijedor tokom rata 1992. -1995. u BiH bez obzira na nacionalnost.

Ideja je, dodala je, nastala nakon što je u Prijedoru zabranjena riječ genocid, kao i postavljanje bilo kakvih spomenika za 102 ubijene djece. Iz tog razloga, ističe Zečić, napravila je putujući spomenik da bi obilježila sva ta mjesta makar na nekoliko sati.

Oko 260 kvadrata platna sam šila duže od 400 sati, a platno je spojeno sa 432 špage koje predstavljaju sjećanje na žrtve i to je ta veza koja nas povezuje s 1992. godinom. U kupoli su video i audiosnimci žrtava i pročitana su sva imena žrtava među kojima je i 30 osoba iz moje familije – poručila je.

Instalacija podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992.-1995. godine zajednički organizuju umjetnica i autorica projekta Anita Zečić i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

KOMENTARI