instant fap

Potpisani protokoli za jačanje malog i srednjeg poduzetništva u BiH

Potpisani protokoli za jačanje malog i srednjeg poduzetništva u BiH

Protekle sedmice u Sarajevu su  potpisani protokoli saradnje između KOSGEB-a, BIGMEV-a i Federalnog ministarstva za razvoj, poduzetništvo i obrt. Naime, Fondacija Centra za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom BIGMEV potiče primjenu sličnih modela kao i turski KOSGEB, institucija koja niz godina implementuje iznimno uspješne programe za razvoj malih i srednjih preduzeća u Turskoj.

Na ceremoniji potpisivanja održanoj u prostorijama BIGMEV-a u Sarajevu, kojoj je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, potpisan je i Plan rada za 2014. godinu, koji sadrži konkretne aktivnosti za realizaciju dalje saradnje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je cilj transfer znanja i iskustava iz Turske u izgradnji sistema malih i srednjih poduzeća, koja su podigla Tursku i ostvarila ekonomski napredak te zemlje u posljednjoj deceniji.

“Ovo je još jedan dobrodošao projekt preko kojega će nam prijatelji iz Turske pružiti nepohodnu pomoć. Turska i Turci su sa nama sve vrijeme od proglašenja neovisnosti BiH. Pomogli su nam da očuvamo nezavisnost države i da je odbranimo, a zatim su pomogli procesu pomirenja u regionu. Snažno nas podržavaju u našem integracijskom procesu prema EU i NATO-u i sve su prisutniji u podršci ekonomiji. Uvjeren sam da će ovo biti uspješan projekt.”, rekao je Izetbegović i gostima iz Turske zaželio dobrodošlicu.

“U zemljama Europske Unije, ali i Turske, preko 90% privrede čine mala i srednja poduzeća, ona su motor razvoja privrede u tim uspješnim zemljama. Kanimo sličnu stvar napraviti u Bosni i Hercegovini koja ima neiskorištena bogatstva, samo joj treba uređen sistem iz iskustva uspješnih, koja će aplicirati da bi povećali broj radnih mjesta u realnom sektoru i pospiješili stanje koje imamo trenutno u zemlji”, objasnio je ovu inicijativu Bakir Izetbegović.

Mali i srednji poduzetnici iz BiH, uz pomoć programa podrške koji su već implementirani u Turskoj i pomoć KOSGEB-a će dobiti priliku da se otvore prema svjetskom tržištu. U cilju razvoja Bosne i Hercegovine, kroz edukaciju poduzetnika u zemlji, formiranje institucije slične KOSGEB- u vodit će uzajamnoj saradnji i trgovini između MSP-a dvije zemlje.

Predsjednik Fondacije Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BIGMEV) Muzaffer Çilek je istakao da su inicijative za razvoj BiH, kao zemlje koja ima dobar strateški položaj, bogate prirodne resurse, stručnu radnu snagu i nalazi se pred samim vratima Evropske unije, kroz podršku razvoj MSP-a u BiH, urodile plodom.

Çilek je takođe naglasio da Federalni ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt Bosne i Hercegovine Sanjin Halimović daje punu podršku projektu razvoja kroz jačanje malih i srednih preduzeća, kao i da mnoge zemlje u svijetu uzimaju KOSGEB kao primjernu instituciju koja daje značajnu podršku MSP-ima Turske, kroz obuke, razvoj i otklanjanje barijera na putu njihovog razvoja.

Çilek je ukazao na činjenicu da u bilateralnim pregovorima između naših zemalja, saradnja s KOSGEB-om je pozitivno prihvaćena i s potpisivanjem protokola se kreće u konkretne aktivnosti.

Çilek je takođe naglasio da je potpisani protokol važan korak za ekonomiju BiH, ističući da je “potrebno poticati poduzetništvo za dalji ekonomski razvoj države”.

Protokoli o saradnji, uz prisustvo predsjednika Bakira İzetbegovića, potpisali su Federalni ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt Sanjin Halimović, predsjednik KOSGEB-a Mustafa Kaplan i predsjednika BIGMEV-a Muzaffer Çilek.

KOMENTARI