instant fap

Potpredsjednik SBB-a najbolji Radončićev učenik

Adnan Jupić, potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), privatne stranke Fahrudina Radončića, u periodu od 2009. do 2012. je, manipulirajući strankom i njenim članstvom, protivpravno „zaradio“  50.000,00 KM. Pred opće izbore 2010. godine Jupić je skupljao i trošio novac  Općinskog odbora SBB-a Zavidovići. Uplate, članarine, donacije za učešće kandidata na općim izborima prikupljane su bez izdavanja priznanica i vođenja blagajničkog dnevnika. Na sličan način, bez potvrda i računa te naloga za službeni put, vršene su i isplate prikupljenog novca.

U predizbornim aktivnostima 2010. godine navodno su štampani plakati, leci, brošure u štampariji “Kompa – Zavidovići i KM” u Zavidovićima i novac isplaćivan bez ulaznih računa za te namjene, čime je izbjegnuto plaćanje PDV-a i poreza na dobit. Promotivne spotove snimao je Rifet Hrkić (sada kandidat SBB-a za načelnika Općine Zavidovići) za čije je usluge plaćeno 5.000,00 KM, bez ugovora o djelu i plaćanja propisanih poreza i doprinosa.

I naknade za rad aktivista SBB-a u vrijeme općih izbora 2010. godine isplaćivane su bez evidencije o prilivu sredstava u blagajnu SBB-a Zavidovići iz Centrale SBB-a Sarajevo. Finansijski izvještaj koji je Jupić dostavio Centrali SBB-a, osim nekoliko računa od preduzeća „Prevoz putnika Zavidovići“, nije opravdao trošenje novca od donacija, članarina…

Zanimljiva je i liječnička biografija Adnana Jupića, vrlo bliskog Fahrudinu Radončiću. Nejasno je kada je, tokom agresije na BiH, izašao iz Doboja koji je bio pod okupacijom agresora. Prema informacijama Dobojlija, Jupić je u okupiranom Doboju liječio ranjene pripadnike Vojske Republike Srpske, a iz Doboja je izašao 1994. godine. Jupić, pak, kaže da je Doboj napustio 1992, otišao u Njemačku, a 1998. godine je došao u Zavidoviće i zaposlio se kao ljekar u Domu zdravlja. Primjer potpredsjednika SBB-a samo je jedan u nizu koji dokazuju da su tvrdnje da ova stranka ima izvrsne kadrove, sposobne i poštene, uključujući i njenog predsjednika Radončića, još samo jedna od obmana „imperatora laži i zla“, kako ga je nazivao njegov partner Lagumdžija.

KOMENTARI