instant fap

Potresi zbog izbornih lista

Potresi zbog izbornih lista

Slika 1

Sa današnjim danom 14.06. (ponedjeljak) prestaje period prijava stranačkih lista za naredne opće izbore 2014. godine. Prema nezvaničnim rezultatima dostupnim javnosti većina političkih stranaka i formiranih koalicija ulazi u izbornu utrku sa „starim“ kadrovima. Priča o afirmaciji mladih i žena uglavnom služi kao izborni propagandni dekor jer zapravo konačan odabir izabranih nakon prebrojanih glasova za rezultat ima kontinuitet kadrova koji su već dugo na političkoj sceni.

SDA je pretrpjela kritike članstva i šire javnosti zbog činjenice da se ni na jednoj od njenih stranačkih lista nije našao poslanik u Skupštini USK-a iz Cazina mr. Husejn Rošić. Na čelo kantonalne liste ova je politička stranka predložila anonimnog Samira Veladžića o kojem malo zna članstvo SDA i još manje birači USK-a. Vrijeme će pokazati da li je ovo bio dobar potez kantonalnog rukovodstva ove stranke.

Na listi za Federaciju uz nosioca Seada Kadića tri su političara sa dugogodišnjim zastupničkim stažom: Esad Bašagić, Kasim Mulalić i Asim Kamber. Oni su listu za sebe tako iskreirali da objektivno nemaju ozbiljne konkurencije. Međutim, sam poredak na listi otvorit će oštru borbu za glasove birača SDA.

Još ozbiljnija borba za jedno mjesto u Predstavničkom domu parlamenta vodit će se između nosioca liste Senada Šepića i snažnih protukandidata za ovu poziciju Amira Avdića (Ključ) i Šemsudina Dedića (Bihać). Presudnu ulogu u konačnom odabiru svakako će dati manje općinske organizacije SDA koje nemaju svoje preferirane kandidate na ovoj listi. Ovakva borba kandidata na listi u završnici može biti i korisna jer u konačnici povećava ukupan interes i zbir glasova.

SDP nije puno kalkulirao sa dilemom novi ili stari kadrovi. Ova je politička partija za nosioca kantonalne liste izabrala člana općinskog vijeća Dragana Mirkovića ili Amira Murića (ministra zdravstva). Za federalnu sadašnjeg federalnog zastupnika Mahmuta Alagića i nosioca državne liste Hamdiju Lipovaču – aktualnog premijera.

Osim što su na čelo lista sve kadrovi Bihaća ova je partija ponudila biračima ljude koji vode procese na kantonu i šire zadnje četiri godine cijeneći da je njihovo političko kormilarenje bilo uspješno. Građani će na izborima dati najbolju ocjenu, a ova stranka je već i na lokalnim izborima doživjela značajan pad izbornog rezultata. Male su šanse da će ovaj pad sa istim kadrovima biti zaustavljen.

Trenutno najveća nepoznanica su kandidatske liste SBB-a. Lider ove stranke Fahrudin Radončić je u subotu 12.07. pozvao na razgovor vijećnike ove stranke u općinskom vijeću Sanskog Mosta. Radončić je poslao poruku da na ovaj sastanak ne dolazi Nihad Ključanin koji je vrh ove stranke prije lokalnih izbora ubjeđivao u sigurnu pobjedu Redže Kurbegovića u utrci za načelnika. Ključanin je kao političko – marketinški ekspert Redži iskreirao i unikatni slogan „IMAM LIJEK ZA BESPARICU“. Danas od Redžinog izbornog slogan – bisera svi članovi lokalnog SBB-a piju smirujuće lijekove zbog Redžinog izbornog debakla i još goreg načina vođenja ove stranke. Sukob oko izbornih lista je nastao onda kada se Redžo udružio sa poslanikom SBB-a u Skupštini kantona Safetom Veladžićem iz Cazina. I Redžo i Safet su bili svjesni da ukoliko se pragmatični i promućurni N. Bećirbegović pojavi na izbornim listama da su njihove šanse skoro nikakve.

Objektivno, najveći rejting među članovima i simpatizerima ove stranke ima Bećirbegović Nermin iz Sanskog Mosta, zbog čega se udruženi dvojac Redžo i Sajo odlučio za njegovu eliminaciju. Bećirbegoviću se osim uspješnog poslaničkog mandata na teret najviše stavlja i činjenica da je otvoreno o korupciji progovorio u vlastitim redovima. Redžo je napravio ispravnu i egzaktnu procjenu da će u narednoj izbornoj fazi lakše eliminirati protukandidata Saju Veladžića cijeneći veći potencijal glasova SBB-a u izbornoj bazi Sanskog Mosta. Javnost zapravo Veladžića ni ne poznaje u ulozi zastupnika koji se otvoreno obraća sa skupštinske govornice. Većina gostiju ove Skupštine misli kako je on zaposlen u skupštinskom kafiću, a ne poslanik u Skupštini.

Ono o čemu Kurbegović ne razmišlja svakako je činjenica da se ova stranka nalazi u potpunom rasulu. Prvo je stranku napustila općinska vijećnica i potpredsjednica Emina Halilović koja se i pisanim aktom u junu prošle godine obratila rukovodstvu ove stranke.

Slika 2-1

Halilovićka već duži period (oko godinu dana) uopće kao vijećnik SBB-a ne sudjeluje u radu općinskog vijeća. Sukob u ovoj stranci se nastavio i dalje. Ključanin, Kazić i Kurbegović su sve činili da oslabe poziciju kantonalnog poslanika Bećirbegovića koji je u članstvu ostvarivao sve veći utjecaj. Vrhunac nedemokratske prakse u ovoj stranci se desio kad su na općinskom organu ove stranke tražene rigorozne mjere protiv vijećnika i poslanika koji su pokušali misliti svojom glavom i javno iznositi svoje stavove. Vrhunac ovog unutarstranačkog sukoba se desio kad je Šemso Habibović protiv vijećnika (S.K.) podnio i prijavu kantonalnom inspektoru zbog načina kako ga je njegova žena Majda Habibović zaposlila. Sve su ovo razlozi zbog kojih je Radončić pozvao vijećnike SBB-a da čuje njihovu stranu istine o sad već otvorenim sukobima u ovoj stranci.

SLika 3

Radončić je pokušao apelirati na goste iz Sanskog Mosta da čuvaju jedinstvo. Naveo je i činjenicu da se kretanja na političkoj sceni za SBB odvijaju veoma loše jer sa ovom strankom niko više ni na kojem nivou neće da koalira. Proces urušavanja SBB-a Sanskog Mosta ovim sastankom u Tornju nije zaustavljen ali mu je smanjena fizikalna brzina. Teorija „usporenog propadanja“ SBB-a na sreću građana Sanskog Mosta radikalno je ipak ubrzana.

Frakcije su međusobno počele povlačiti jedna na drugu zalihe kamenica zaostalih sa protestnih pokušaja nasilnog ubacivanja Redže u načelničku fotelju. Priča o SBB-u i Radončiću koji ih miri i spašava najviše podsjeća na advokata koji je osuđeniku na smrt objašnjavao iznimno povoljan status nakon presude. Odnosno, advokat mu je sa značajnim uspjehom uspio smanjiti voltažu na električnoj stolici.

Jedina stranka koja nema ovih problema kandidacijskih i izbornih lista je S za BiH. Ukupno njeno članstvo sa simpatizerima bilo je dovoljno da ipak „složno“ uspije popuniti kandidacijske liste u borbi za izborni prag…

Piše: A. F.

KOMENTARI