Potvrđena optužnica protiv Skupštinskog poslanika Rasima Pajića (ASDA)

HomeVijestiBiH

Potvrđena optužnica protiv Skupštinskog poslanika Rasima Pajića (ASDA)

Ženeva: Hiljade ljudi odale počast srebreničkim žrtvama

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona Bihać je podignulo, a Općinski sud u Cazinu dana 19.01.2021. godine potvrdio optužnicu protiv skupštinskog poslanika Skupštine USK Rasima Pajića  iz Cazina i Čizmić Muje iz Cazina zbog postojanja osnovane sumnje da je prvooptuženi počinio krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela Krivotvorenje službene isprave, a drugooptuženi počinio krivično djelo Krivotvorenje službene isprave. 

Naime, prvooptuženi je koristeći svoj uticajni položaj skupštinskog poslanika i stranačko poznanstvo sa Admirom Hadžipašićem direktorom PU Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin (članovi stranke A-SDA), telefonskim putem kontaktirao Admira Hadžipašića posredujući  i dogovarajući sa istim da se Muji Čizmiću izda diploma o završenoj srednjoj stručnoj spremi  – mašinska stručna škola (autolakirer). Navedena diploma je izdana drugooptuženom Muji Čizmiću od strane PU  Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin bez da je drugooptuženi pohađao nastavu i polagao nastavne predmete propisane za to zanimanje. Nakon što su drugooptuženom u periodu od 8.3.2018. godine do 11.11.2019. godine  retroaktivno izdavana svjedočanstva o završenim razredima u kojima je lažno navedeno da je drugooptuženi polagao nastavne predmete, prvooptuženi je u konačnici za drugooptuženog podigao diplomu krivotvorenog sadržaja, a drugooptuženi ju je upotrijebio radi dobijanja podsticaja za obrtnu djelatnost od Grada Cazina.

U toku istrage Tužilaštvo je pribavilo brojne materijalne dokaze i saslušalo svjedoke kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice. 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Cazinu.  

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0