instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Potvrđuje se pozitivan trend: Oporavak ekonomije BiH, u 2016. još bolje

Potvrđuje se pozitivan trend: Oporavak ekonomije BiH, u 2016. još bolje

U Bosni i Hercegovini je došlo do rasta industrijske proizvodnje, deviznih rezervi, izvoza na strana tržišta, neto prihoda od indirektnih poreza i broja zaposlenih

Kada su u oktobru 2014. godine političke partije u BiH započele pregovore o formiranju izvršne vlasti na svim nivoima, privreda se oporavljala od stravičnih poplava i sa zebnjom se nadala periodu stabilnosti.

Godinu dana poslije, statistički podaci koje je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH pokazuju da se to i desilo. Usporedba pokazatelja iz prvih osam mjeseci 2015. godine sa istim periodom 2014. pokazuje da je došlo do registriranog rasta industrijske proizvodnje od 2,6 posto, deviznih rezervi od 9,2 posto, izvoza robe od 4,9 posto, neto prihoda od indirektnih poreza od 4,5 posto te smanjenja vanjskotrgovinskog deficita za 6,3 posto. Broj zaposlenih osoba u BiH je u julu 2015. godine uvećan za 1,6 posto u poređenju sa istim mjesecom 2014. godine i iznosio je 714 hiljada.

Najjači opstaju

Analizirajući ove podatke, Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, za Faktor ističe da je na tržištu prije svega došlo do svojevrsne “darvijanske“ situacije u kojoj su propale firme koje ne mogu izdržati tržišnu utakmicu. Ostale su samo najjače kompanije koje sposobne da opstanu u teškim uslovima bh. tržišta, nemaju problem da izađu i na međunarodno tržište te investiraju i zaposle nove radnike.

– Tu između ostalog mislim i na sektor drvne industrije i proizvodnje namještaja koji bilježi fantastične rezultate. To su uglavnom privatne kompanije koje zahvaljujući inventivnosti svojih vlasnika, sklonosti ka riziku i hrabrosti da izađu na vanjska tržišta ostvaruju odlične rezultate te doprinose ukupnom porastu bh. privrede – ističe Grabovac.

Dodaje i da je podstrek domaćoj privredi dao i oporavak tržišta EU-a na koje bh. firme izvoze. Ističe da iako taj oporavak nije velik, on je ipak primjetan pogotovo u odnosu na postkriznu 2009, 2010. i 2011. godinu.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić za Faktor kaže da je povećanje privrednih aktivnosti u BiH a time i statističkih parametara, rezultat niza faktora.

– Nivo javnih investicija je pojačan kroz gradnju puteva. Zatim, privatne kompanije sve više izvoze na strana tržišta zbog nemogućnosti da na domaćem tržištu ostvare značajniji rast usljed niza negativnih pojava kao što je nepoštivanje ugovora i rokova o plaćanju, sporosti sudova i slično. U konačnici, tu je i Uprava za indirektno oporezivanje BiH koja je pojačala djelovanje inspekcija i time naplatu PDV-a učinila efikasnijom. Treba imati i u vidu da za pozitivne efekte određenih reformi, a tu prije svega mislim na usvojeni Zakon o radu u FBiH, treba sačekati minimalno dvije do tri godine – objašnjava on.

Hrabrost Vlade FBiH

Hurtić navodi da je usljed reformskih procesa u državi unijeta doza optimizma u privredni sektor. Pri tome ističe rad Federalne vlade za koju kaže da pokazuje zavidan nivo hrabrosti u provođenju reformi.

– Odlučno provođenje reformi Vlade FBiH povećava povjerenje firmi i pozitivno djeluje na privredna kretanja – rekao je on.

Govoreći o perspektivama razvoja u budućnosti, Saša Grabovac iz udruženja SWOT navodi da događaji kakvi su se nedavno desili u Francuskoj uvijek mogu izazvati totalni zaokret.

– Međutim, Evropska centralna banka ima sanacioni program gdje kroz upumpavanje svježeg novca kapital i dalje čini jeftinim time stimulirajući građane da troše te privrednike da investiraju. To opet jača privredu EU-a indirektno i izvoz bh. kompanija naslonjenih na evropsko tržište – zaključuje on.

Rast BDP-a iznad prosjeka regije

Prognoze Svjetske banke o rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) za BiH su ohrabrujuće. U 2016. se predviđa rast od 2,3 posto, a u 2017. godini 2,9 posto. Istovremeno, BDP Srbije će u 2016. rasti 1,5 posto, a u 2016. godini 2 posto. Hrvatska će imati najniži rast BDP-a i to 1,2 posto u 2016. godini te 1,5 posto u 2017. godini.

Ekonomski pokazatelji za prvih osam mjeseci 2015. godine

2,6 – posto je stopa registriranog rasta industrijske proizvodnje
9,2 – posto je stopa rasta deviznih rezervi
4,9 – posto je stopa rasta vrijednosti izvoza
4,5 – posto je stopa rasta neto prihoda od indirektnih poreza
6,3 – posto je stopa pada vanjskotrgovinskog deficita
1,6 – posto je stopa porasta broja zaposlenih

(A.Perčo/Faktor.ba/

KOMENTARI