instant fap

Povlači se novčanica od 500 eura?

Povlači se novčanica od 500 eura?

Evropska centralna banka bi danas trebalo da odluči o sudbini novčanice od 500 eura, koju mnogi povezuju sa pranjem novca, crnim tržištem i finansiranjem terorista.

“Ljubičasta novčanica, kao najveći apoen u eurozoni, biće na agendi sastanka Upravnog vijeća ECB-a”, izjavio je portparol te institucije za agenciju France press.

Savjet ECB će, prema očekivanja analitičara, glasati za obustavu štampanja novčanice od 500 eura, zbog rasprostranjenog mišljenja da je prije svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite dijelove svijeta, bez znanja vlasti.

“Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću sa kojom se mogu transportovati i prebaciti”, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvard Univerziteta.

Skoro 30 posto od preko 1.000 milijardi eura gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 eura, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrijednijih u svijetu, sa vrijednošću koja je trenutno za više od pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

KOMENTARI