instant fap

Povodom Svjetskog dana knjiga besplatno članstvo u gradskoj biblioteci

Povodom Svjetskog dana knjiga besplatno članstvo u gradskoj biblioteci

 Narodna biblioteka Sanski Most, povodom 23. aprila Međunarodnog dana knjige, besplatno će vršiti upis novih članova. Od 1995. godine se jednom godišnje, prema odluci Ujedinjenih nacija, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Kako su nas upoznali iz ove ustanove, ovog dana se sve aktivnosti usmjeravaju u tom pravcu intenzivnije nego obično kao i u svim ostalim bibliotekama, školama, knjižarama, a u toku je i Međunarodni sajam knjige u Sarajevu. Ovim povodom u Narodnoj biblioteci Sanski Most danas će biti besplatan upis za odrasle korisnike, te će biti omogućeno svim novim članovima da se besplatno učlane i dobiju članski kartu.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Servantes, a rodio se Villjem Šekspir. Španjolski knjižari su još 1923. godine počeli javno obilježavati dan Servantesove smrti, a UNESCO je 1995. godine taj dan proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava, koji se obilježava u više od stotinu zemalja. Ideja je uključiti pisce, izdavače, nastavnike, knjižare i medije u isticanju važnosti čitanja knjige. Takođe, svrha tog praznika je između ostalog i da oda priznanje knjigama i piscima, i da ohrabri ljude da otkriju ili ponovo ožive zadovoljstvo čitanja.

KOMENTARI