Povratak ljeta, ali jedna stvar neće biti kao prije

HomeUncategorized

Povratak ljeta, ali jedna stvar neće biti kao prije

U Bosni i Hercegovini 324 novozaraženih koronavirusom, preminulo 39 osoba

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, za N1 je otkrio kada se ponovo vraća ljeto na područje Bosne i Hercegovine, ali je i poručio da smo sa temperaturama od 40 stepeni definitivno završili te da slijedi ugodniji period.

Govorio je i o značaju padavina s obzirom na to da su suše sve učestalije.

Sladić je rekao da je kiša trenutno potrebna svima kako bi došlo do ublažavanja meteorološke suše.

“Koja je, tokom proteklog vikenda sa količinama padavina koje su zabilježene u većini dijelova Bosne i Hercegovine i iznad 30 litara po kvadratnom metru dobrodošle kao i to da se tlo natopi vlagom. Međutim, problem je s aspekta hidrološke suše koja je počela još početkom ove godine. Sa svakim manjkom padavina dolazili smo do situacija da u kombinaciji sa malom količinom snijega i kiše i sušnog ljeta imamo snižene vodostaje na području cijelog evropskog kontinenta. Naprimjer, Drava je srušila taj neslavni rekord za četiri centimetra. Također, osim suše koje imamo, naša jezera su postala pretopla. Naprimjer, temperatura Bohinjskog jezera ove godine je dostigla 27 stepeni kao da ste na moru”, pojasnio je Sladić.

Upitali smo Sladića da li će se možda u nekoj doglednoj budućnosti desiti da, shodno klimatskim promjenama, i godišnja doba “zamijene svoja mjesta”.

“Nama se često dešava da se veoma brzo iz zimskih jakni ‘prebacimo’ u majice kratkih rukava. To je bio slučaj ove, ali i proteklih godina. Krajem aprila kada je pao snijeg, mi smo već za 15 dana ‘uletjeli’ u pravi ljetni period. I takva situacija se faktički nastavila kroz juni koji je bio najtopliji među dosadašnjim mjerenjima. Zatim to je bilo i u julu, a većinom i u augustu koji je inače topliji nego ranije. Malo nam je sada pomogla ova kiša i to je dobro jer zbog suše imamo situaciju da će nam neke poljoprivredne kulture slabije roditi jer je kiša kasno došla.

I ova kiša koja je pala je jako lijepo odgovarala ova blaga jesenja natapača, ali nije ona koja padne u kratkom vremenskom intervalu jer se sada dobro isušeno tlo ponaša kao asfaltna podloga što znači da ne upija vodu. Tako se nivo vode podiže i ako nemate slivnik sa strane upitno je gdje će ta voda otići i zato imamo česte pojave bujičnih poplava. A da je imalo vlažna zemlja ona bi lijepo propuštala vodu i to se upravo dešava kod ovih jesenjih natapača koje postepeno vlaže tlo”, rekao je Sladić.

 

Dalje je Sladić ipak istakao da smo trenutno sigurni od velikih poplava te da su moguće samo one bujične na usko skoncentrisanom području.

“Jedna stvar zbog kojhe možemo biti sigurni jeste to što su vodostaji niski. Polako se poboljšavaju, ali bez većih količina kiša ne možemo očekivati neki veći porast. Sada se sva voda s planina slila u niže područje, pa su se i hidroakumulacije poboljšale, ali sve je to kap kiše u velikom okeanu. Međutim, trebat će još zaista dosta kiše da bi se vodostaji vratili u normalu. Dešavalo se i ranije, međutim, sada su suše ve učestalije. To je pokazatelj klimatskih promjena kao i temperaturne oscilacije, tačnije, nagli pad sa visokih na niske temperature”, dodao je.

Kada je riječ o vremenu u BiH u bliskoj budućnosti možemo očekivati sve učestalije suše, navodi Sladić dodajući da će se nakon dolaskom padavina boriti i sa nekim vidom bujica.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0