Povratak u školu sa zdravim osmijehom

Homeinmedia danas

Povratak u školu sa zdravim osmijehom

Obratite nam se sa povjerenjem!

Bezbrižni ljetnji dani nam se bliže kraju i pred nama je sezona povratka u školu.  Kako se mnoge porodice užurbano spremaju za nove školske obaveze, odlučili smo da vas podsjetimo na važnost zdravog osmijeha, pravilne i redovne oralne higijene, kao i značaju zdrave ishrane za zdravlje zuba ali i cijelog organizma. 

U nastavku teksta pročitajte savjete naših doktora na koji način pravilno održavati higijenu mliječnih zuba, kada napraviti prvu posjetu stomatologu, koje namirnice izbjegavati a koje su one koje doprinose zdravlju zuba. 

Savijet broj jedan: Da li su mliječni zubi važni?

Mliječni zubi su veoma važni za zdravlje i razvoj vaše djece. Pomažu im da žvaću, govore i smješkaju se, isto tako drže prostor u vilicama za trajne zube koji rastu ispod desni. Bez mliječnih zuba nema pravilnog razvoja vilica, govora, kvalitetne ishrane, ali ni pravilnog razvoja i postavljanja stalnih zuba. Ukoliko su mliječni zubi pokvareni, dešava se da se bakterije prenose na stalne zube i ubrzavaju njihovo propadanje.

Da bi izbjegli takvo stanje sa održavanjem higijene i usvajanjem navika o dobroj higijeni zuba potrebno je započeti od najranijeg uzrasta, kroz igru i na zabavan način upoznavati mališane sa četkicom za zube, pravilnim četkanjem, pranjem zuba najmanje dva puta u toku dana. Preporuka je da se prva posjeta stomatologu obavi do treće godine, a nakon toga dva puta godišnje iako dijete nema nikakvih tegoba i problema.

Savijet broj dva: Hrana koja je važna za zube

Da bi zubi od početka bili zdravi i jaki važno je voditi računa o ishrani, izbjegavati šećere i industrijski preradjenu hranu. Hrana koja je korisna za zube treba da sadrži dosta minerala koji su neophodni za obnavljanje zubne gledji, sadrži materije koje dijeluju na bakterije u zubnom plaku ili pomažu proces remineralizacije i podstiču žvakanje i lučenje pljuvačke. Hrana bogata kalcijumom poput mliječnih proizvoda omogućava ispravan razvoj zuba, isto tako konzumiranje tvrdje hrane je mnogo zdravije za zube a i za razvoj vilica nego meka i preradjena hrana.  

Savijet broj tri: pravilno održavanje zuba

Dijete sa izniklim mliječnim zubićima roditelji treba da uče pravilnoj tehnici pranja zuba međutim, roditelji treba da znaju da fini motorički pokreti ruku nisu razvijeni kod djece do 7 godine(dok ne počnu da pišu sami pisana slova) i da dijete u tom uzrastu nije u mogućnosti da samo pravilno i temljeno opere zube, te mu je pomoć roditelja neophodna.  

Savijet broj četiri: strah od stomatologa

Odlazak na prvi pregled u stomatološku ordinaciju ne treba da bude stresan ni za dijete ni za roditelje.   Važno je da dijete prvi odlazak kod stomatologa ne povezuje sa bolnim iskustvom, najveća je greška čekati da dijete zaboli zub pa ga onda tek odvesti stomatologu.

 Pridobiti povjerenje najmlađih pacijenata je veliki uspeh za svakog doktora zbog toga je važno da to bude kroz igrui upoznavanje sa ordinacijom i timom.  

Naš cilj je da uspostavimo odnos pun povjerenja sa Vama i Vašim dijetetom i da zajedno stvaramo zdrave navike i njegujemo zdrave osmijehe od najranijeg uzrasta. Navode nam uz osmijeh, opuštenu i nasmijanu atmosferu u stomatološkoj ordinaciji dr Mudrinić iz Prijedora. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0