Povučeno više proizvoda sa bh. tržišta: Sadrže hepatitis A i okratoksin A

HomeVijestiBiH

Povučeno više proizvoda sa bh. tržišta: Sadrže hepatitis A i okratoksin A

PSBiH: Nakon SNSD-a i poslanici SBB-a napustili sjednicu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene dječje kaše porijeklom iz Austrije u kojima je utvrđena prisutnost okratoksina A, koja nije u skladu s propisima o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani. 

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa sljedećim podacima:

Naziv proizvoda (kao na oznaci): “Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich/Bio nemlecna ovesna kase s prichuti jablka a broskve 200g”

Kategorija proizvoda: žitarice i pekarski proizvodi

Upotrebljivo do: 14.05.2023.

Lot: JC 18:51

Uvoznik u Bosnu i Hercegovinu: dm drogerie markt d.o.o., Lužansko polje 40b 71210 Ilidža

“Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Pored toga, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno smrznuto voće porijeklom iz Poljske u kojemu utvrđena prisutnost virusa hepatitis A.

Uvoznik u Bosnu i Hercegovinu: MEGAMIX D.O.O., Rajlovačka bb, 71000 Sarajevo

“Sukladno važećim propisima, informacije potrebne za identifikaciju proizvoda i utvrđivanje sljedivosti dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s naprijed navedenim podacima!

Virus hepatitisa A prenosi se kontaminiranom hranom, vodom ili izravnim kontaktom s inficiranom osobom. Razdoblje inkubacije varira u rasponu od 15-50 dana. Simptomi oboljenja obuhvaćaju vrućicu, malaksalost, gubitak apetita, dijareju, mučninu, želučane tegobe i žuticu. Svi oboljeli ne razviju simptome, a simptomi se češće ispoljavaju kod odraslih, nego kod djece”, navodi se u saopćenju.

Također, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen dječji sok od jabuke porijeklom iz Mađarske u kojemu je utvrđena prisutnost stranih tijela sa magnetnim svojstvima. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa sljedećim podacima:

Naziv proizvoda (kao na oznaci): “Sok Słodkie Jabłka HIPP BIO po 4. miesiącu” (Sok od jabuke HIPP BIO nakon 4. mjeseca)

Brand: HIPP

Podrijetlo: Mađarska

Pakiranje: 0,2 l

Rok uporabe: 31.10.2023.

Lot: LA98967

Uvoznik u Bosnu i Hercegovinu: Ataco d.o.o., Knešpolje b.b., 88220 Široki Brijeg

“S obzirom na prisutnost stranih tijela, proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04).

Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0