instant fap

Požar oštetio već dotrajalu zgradu stare željezničke stanice

Požar oštetio već dotrajalu zgradu stare željezničke stanice

U požaru koji je izbio jučer oštećena je zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu koja se nalazi na listi kulturno-historijskih spomenika pod zaštitom države. U požaru nije bilo stradalih, ali je dotrajala zgrada dodatno oštećena pa postoji opasnost od urušavanja i ugrožavanja ljudskih života.Vatrogasci su brzo lokalizovali i ugasili požar. Uzrok još nije poznat, ali su u ovom objektu bile velike količine smeća pa se pretpostavlja da se ono zapalilo. Inače, zgrada je postala mjesto okupljanja beskućnika i osoba koje konzumiraju alkohol i droge.

Vatrogasci su upozorili da je zgradu neophodno fizički izolovati kako ne bi došlo do urušavanja.

Stara željeznička stanica izgrađena je u vrijeme Austrougarske 1913. godine, u sklopu projekta produženja uskotračne šumske pruge Steinbeis od Srnetice do Prijedora, a gradilo ju je akciono društvo Bosanske šumske industrije ‘Otto von Steinbeis’. Uskotračna pruga Steinbeis ukinuta je 1976. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata, zgrada stare željezničke stanice korištena je kao upravna za komunalno preduzeće “Sana”, a onda je prepuštena propadanju.

Foto: RTV Sana

Tokom posljednjeg rata u BiH zgrada je znatno oštećena. Prizemlje je već u ruševinama i ne koristi se, a beskućnici koriste prvi sprat. Ipak, što se tiče eksterijera, zgrada je većim dijelom zadržala svoju autentičnost, drveni trijem, prozori, vrata, dekoracije iznad prozora i vrata kao i vertikalna dekoracija na uglovima zgrade, zatim natpisi Sanski Most na zabatnim fasadama i na istočnoj fasadi.

Ovaj simbol Sanskog Mosta proglašen je 8. novembra 2013. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Predstavlja jedan od perioda kada je ovo područje bilo ekonomski razvijenije jer se radilo na izgradnji pruge te eksploataciji okolnih šuma i izvozu drva putem ove pruge u Austrougarsku. 

Na objektu nisu vršeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

KOMENTARI