instant fap

Požari bjesne širom BiH

Stanje na požarištima širom BiH i dalje je izuzetno teško. Šumski požari koji već duže bijesne širom zemlje, još uvijek su aktivni u Jablanici, Konjicu i Mostaru i to različitim dijelovima ovih gradova. Situacija je teška i u Nevesinju, Trebinju, Čapljini, te dijelu prema Međugorju.

“Situacija je poprilično komplikovana. Topao vjetar koji je puhao danas raznosio je vatru na različite strane. Bili smo prisiljeni da dva helikoptera Oružanih snaga BiH koje smo imali na raspolaganju prebacujemo sa jedne lokacije na drugu, u zavisnosti od težine situacije”, kazao je za agenciju Anadolija pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić.

On je dodao da su helikopteri danas djelovali na području Čapljine, Trebinja, te u popodnevnim satima na dijelu istočnog Mostara i Konjica.

Agić je istakao kako su vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo u proteklim danima djelovale na području HNK, no ta pomoć nije bila od nekog velikog značaja, s obzirom da su se i u ostalim kantonima javljali požari.

Helikopter iz Turske

“Svi kapaciteti se na neki način zadržavaju u slučaju da se i na području drugih kantona desi neki požar. Svi kantoni su veoma ugroženi i ako pogledamo retrospektivno, u posljednjih sedam dana imali smo požare i na području tuzlanskog, zeničko-dobojskog, sarajevskog, te svih kantona u Hercegovini”, istakao je Agić.

Zamjenik ministra sigurnosti rekao je kako dolazak helikoptera koji šalje Republika Turska očekuje sutra u prijepodnevnim satima.

“Danas oko 18 sati dobio sam informaciju da će helikopter K 32 Republike Turske biti upućen sutra u jutarnjim satima u BiH. Možemo ga očekivati sutra između 11 i 12 sati u BiH”, naglasio je Agić. On je naglasio kako je helikopter Republike Turske trenutno jedina međunarodna pomoć, te podsjetio da je EUFOR u proteklom mjesecu iscrpio sve svoje kapacitete.

“Nadamo se da ćemo uspjeti kontaktirati kolege iz EUFOR-a u ponedjeljak, kako bismo pokušali produžiti njihovo djelovanje i u narednim danima”, kazao je Agić, prenosi Anadolija.

Izgorjelo pet brvnara

Agencija Srna javlja da je u požaru koji je danas oko 13 sati izbio u selu Prisoje u Mjesnoj zajednici Vardište, kod Višegrada, izgorjelo je pet napuštenih kuća – brvnara u kojima niko ne stanuje. Ubrzo po izbijanju požara mještani su se organizovali i gasili vatru spašavajući naseljene kuće.

Milija Nešković iz Prisoja kaže de je njegova nova kuća spašena zahvaljujući brzoj pomoći komšija iz sela Panjak u Srbiji, a pomogli su i vatrogasci iz Drvengrada režisera Emira Kusturice.

“Bilo je strašno gledati kako kuće – brvnare, ambari, štale i ostali objekti u trenutku nestaju u plamenu”, govori Nešković.

Na požarište su brzo stigli vatrogasci iz Višegrada, zatim pripadnici Granične policije i radnici Šumskog gazdinstva “Panos”.

Zamjenik načelnika opštine Vinko Droca kaže da je učinjeno sve što se moglo činiti i da je važno da nema ljudskih žrtava.

Plamen je već prešao u krošnje borova i brzo se širi prema selu Panjak u Srbiji. Ukoliko se njegovo napredovanje ne spriječi, približiće se i graničnom prelazu Vardište.

Apel za hitnu pomoć

Danas je iz naselja Zijemlja u općini Istočni Mostar upućen apel za hitnu pomoć u gašenju požara koji je došao na 200 metara od kuća i uskoro bi mogao da opkoli selo.

Gori borova šuma, a neophodna je veća od trenutne pomoći u gašenju vatre čiji plamen dostiže i 20 metara visine, istakao je predsjednik Skupštine opštine Istočni Mostar Božo Sjeran u izjavi za medije u RS-u, ističući da bi požari mogli da ugroze ljude i objekte.

Vatra se prema Istočnom Mostaru proširila s područja Ruišta, sjeverno od Mostara gdje požari gore više od sedam dana.

Novi požar

Na području Trebinja izbio je novi veliki požar od Klikovića prema Taleži, ali ga je teško gasiti jer je teren miniran.Načelnik trebinjske Civilne zaštite Mirko Ćurić potvrdio je Srni da je požar izbio u poslijepodnevnim časovima i da je prošao između kuća u Klikovićima, pa se strahuje da vatrena stihija nošena vjetrom ponovo ne zaprijeti ovom selu.

Ćurić kaže da gori mješovita šuma i nisko rastinje i da su pripadnici službi za gašnje na terenu i da pokušavaju, koliko je to moguće, da vatru lokalizuju.

I dalje je aktivan požar u jednom dijelu Trebinjskih bvrda, dok se na požarištu u Bijeloj Gori, prema crnogorskoj granici, dežura.

KOMENTARI