POZITIVNO Sanski Most želi učestovati drugoj fazi značajnog projekta

Homeinmedia danas

POZITIVNO Sanski Most želi učestovati drugoj fazi značajnog projekta

BRAVO Rijetki proizvodi od metala iz Sanskog Mosta

Općinsko vijeće Sanski Most na posljednjoj sjednici usvojilo je zaključak o izražavanju interesa da općina Sanski Most učestvuje u drugoj fazi Meg projekta – općinskog, okolišnog i ekonomskog upravljanja od 2021. do 2024. godine.

Na ovaj način iskazan je interes za nastavak ovog projekta, što će doprinijeti daljem unaprijeđenju rada uprave, pružanju usluga građanima i podršci privrednom sektoru.

Općina Sanski Most je 2017. godine potpisala Pismo sporazuma sa Vladom Švicarske o implementaciji Projekta Meg. Tokom implementacije prve faze u periodu 2018. – 2020. godine na području Općine Sanski Most realizovano je ukupno 1.442.300,00 KM koje su zajednički sufinansirali općina Sanski Most i Vlada Švicarske posredstvom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), od kojih je 1.125.030,00 KM uloženo u izgradnju nove komunalne infrastrukture, a ostatak od 317.270,00 KM je uložno u podršku privrednom sektoru i novozapošljavanju.

Izgrađeno je oko 2.000 metara vodovodne i oko 1.500 metara kanalizacione infrastrukture za oko 1.500 domaćinstava u naseljima Zdena i Donji Kamengrad, ispunjeni su tehnički preduvjeti za spajanje buduće Poslovne zone Zdena na gradsku kanalizacionu mrežu, a kroz ekonomsku komponentu 18 privrednih subjekata je ostvarilo finansijsku podršku za nova zapošljavanja 40 lica i nabavku tehničke opreme.

Pored navedenog, kroz institucionalnu podršku UNDP-a pokrenut je novi online servis za komunikaciju s građanima i prijavu problema iz domena lokalne uprave i javnih preduzeća i ustanova e-Citizen, te je u saradnji sa ostalim općinama iz USK koje učestvuju u ovom projektu urađen Pravilnik o sprovođenju praktične nastave u sklopu privrednih subjekata.

U saradnji sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ usaglašen je i potpisan Ugovor o pružanju vodnih usluga kojim su definirani prava i obaveze između Općine i JKP „Vodovod i kanalizacija“ u oblasti vodosnabdjevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.

Nastavak implementacije Projekta MEG dodatno će se povećati stepen implementacije projekta i mjera iz Strategije lokalnog razvoja, a koje se tiču oblasti ekonomskog razvoja i unaprijeđenja komunalnih usluga, jer obzirom na stepen dosadašnje realizacije ovog projekta, isti predstavlja siguran i značajan izvor finansiranja razvojnih projekata iz gore navedenih oblasti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: