Poziv na Mirnu šetnju povodom zabrane nošenja hidžaba

HomeLokalne temeUncategorized

Poziv na Mirnu šetnju povodom zabrane nošenja hidžaba

Bihać zaplesao i veselo se pridružio izazovu Jerusalema

U znak neslaganja sa odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o zabrani nošenja vjerskih obilježja zaposlenima u pravosudnim institucijama i procjena stranaka koje nose vjerska obilježja u svakom konkretnom slučaju, u Bihaću će biti održana dostojanstvena Mirna šetnja.

Iako je ova odluka širih razmjera i odnosi se na vjerska obilježja svih religijskih zajednica iz istupa se može zaključiti da se ova odluka najviše odnosi na žene muslimanke koje nose hidžab. Upravo iz tih razloga Mirna šetnja se organizira na Svjetski dan hidžaba, koji se obilježava 1.februara.

U znak podrške pozivaju se žene da nose plavu maramu taj dan.

Pošaljimo poruku našom brojnošću da se ne slažemo sa diskriminirajućom odlukom VSTV-a jer u univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima stoji: „Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i religije; to pravo uključuje slobodu da promijeni svoju religiju ili vjerovanje i slobodu da, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, manifestira svoju religiju ili vjerovanje kroz nastavu, prakticiranje, obrede i pridržavanje.“

Okupljanje će se održati 1. februara u 15 sati ispred IPF-a, odakle i kreće Mirna šetnja do Gradskog trga u Bihaću gdje će se održati kratka obraćanja stručnjaka iz oblasti prava i teologije.

Također, pozivaju se sve žene da isti dan, u 19 sati, prisustvuju programu posvećenom Svjetskom danu hidžaba, na kojem će se upoznati sa temom hidžaba: šta je hidžab, vjerski identitet ili vjersko obilježje, pravni aspekt i iskustva, te praktična prezentacija različitih načina pokrivanja. Program će biti upriličen u sali Islamskog pedagoškog fakulteta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0