instant fap
Naslovnicainmedia danas

Poziv na obilježavanje Međunarodnog dana mladih u Sanskom Mostu

Poziv na obilježavanje Međunarodnog dana mladih u Sanskom Mostu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, kao predsjednica Komisije za mlade, čast mi je pozvati Vas na okrugli sto „Mladi za mlade“ koji će se održati u četvrtak, 12. augusta 2021. godine, u 15:00 sati  u sali Općinskog vijeća, ŠIP zgrada. 

Mladi čine polovinu ukupne globalne populacije. Bez obzira na to, mladi i dalje nisu dovoljno zastupljeni u procesima odlučivanja, dodatno su pogođeni brojnim najtežim razvojnim izazovima kao što su neadekvatan pristup zdravstvu i obrazovanju, nasilni konflikti i nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti među mladim ljudima u BiH je posebno visoka i uz nepovjerenje koje osjećaju prema institucijama i demokratskim procesima u zemlji,glavni je razlog odlaska mladih iz države. 

Upravo zbog toga, obilježavanje međunarodnog dana mladih bit će prilika za razgovor između mladih vijećnika/ce iz Sanskog Mosta, predstavnika omladinskih nevladinih organizacija i aktivnih mladih o tome šta mladi mogu zajedno da urade. Pored toga, moći ćete uživo da se upoznate sa vodičem kroz Zakone  i prava mladih u Bosni i Hercegovini. 

Ovaj okrugli sto će imati za cilj pokretanje zajedničke inicijative mladih vijećnika/ca i mladih koji žive i djeluju na području naše lokalne zajednice. 

Okrugli stolovi „Mladi za mlade“ će na Međunarodni dan mladih biti upriličeni u Sanskom Mostu, Zenici, Sarajevu, Zavidovićima, Goraždu, Mostaru, Visokom i Istočnoj Ilidži, u organizaciji polaznika ALPI programa. ALPI program u BiH implementira Međunarodni republikanski institut (IRI) s ciljem pružanja platforme za saradnju mladim liderima iz cijele Bosne i Hercegovine. 

S poštovanjem,

Alma Tulek, općinska vijećnica

KOMENTARI