instant fap

Pravoslavni vjernici slave Badnji dan

Pravoslavni vjernici slave Badnji dan

Pravoslavni vjernici danas slave Badnji dan, dan uoči najradosnijeg hrišćnaskog blagdana Božića, koji će nizom prigodnih događaja svečano biti obilježen i na području općine Sanski Most.

Centralna svečanost proslave Badnjeg dana u Sanskom Mostu  i ove godine biće organizovana u dvorišu crkve svetih apostola Petra i Pavla, gdje će biti dovezeni badnjaci iz naselja u kojima žive građani pravoslavne vjerispovjesti. Badnjaci će biti naloženi na jednoj lomači i ovaj čin simbolizira vatru koja je gorjela u Vitlejemskoj pećini u kojoj je rođen bogočovjek Isus Hrist.

Svečanosti će biti organizovane u svim mjesnim zajednicama na području općine Sanski Most u kojima žive građani srpske nacionalnosti, a badnjaci će tradicionalno biti dovezeni dvorište pravoslavne crkve u Sanskom Mostu, gdje će nakon služenja liturgije biti organizovano i tradicionalno druženje vjernika uz loženje badnjaka.
Za vjernike pravoslavne vjeroispovjesti, koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru, Božić je najradosniji praznik kojeg kod Srba karakteriše i veliki broj narodnih običaja.  Sem badnje večeri biće služena i sveta božićna liturgija u pravoslavnoj crkvi u Sanskom Mostu, a najradosniji praznik vjernici će potom proslaviti u krugu porodice i najbližih prijatelja.tijekom cijele godine.

KOMENTARI