instant fap

Praznici bez pirotehnike

Zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom prošle zime, tokom praznika, u Sarajevu su povrijeđene četiri punoljetne osobe kojima su stradali ruke, oči i uho.

online pharmacy

igncenter size-full wp-image-23819” alt=”praznici-bez-pirotehnike” src=”http://inmedia.ba/wp-content/uploads/2012/12/praznici-bez-pirotehnike.jpg” width=”580” height=”255” />

U istom periodu u RS-u, tačnije samo u Kozarcu i Janji, povrijeđene su dvije osobe. U prvom slučaju 19-godišnjak iz Kozarca kod Prijedora, zadobio je povrede šake i lica, a 35-godišnjem mještaninu Janje kod Bijeljine petarda je ozlijedila lijevu potkoljenicu.

Iz policijskih statističkih podataka proizlazi da kod 70 posto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha čine preostalih 30 posto.

Nove “igre”

Pored bacanja petardi, u modi su i nove, jako opasne igre pirotehničkim sredstvima kojima obijesni mladići dokazuju svoju “hrabrost”. Zapaljenu petardu drže u ruci, džepu ili čak ustima, a glavna faca je onaj ko duže izdrži.

Prema riječima Sene Softić – Taljanović, direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a, pirotehnika se za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika često koristi i pored upozorenja policije i medicinskih radnika.

“Često se radost veoma lako pretvori u tragediju. Tokom proteklih proslava novogodišnjih i božićnih praznika dolazili su nam pacijenti sa povredama, počevši od lakših opekotina, prvog i drugog stepena, pa do onog kojem je nastradalo oko. U jednom slučaju zbog rakete mladić je izgubio tri prsta ruke. Te rakete mogu biti opasne po život. Još jednom apelujem na roditelje da ne kupuju djeci pirotehniku”, ističe direktorica Softić – Taljanović.

Iz sarajevske policije ističu da je za očekivati da će i za ove praznike biti povećana nabavka i preprodaja pirotehničkih sredstava.

“Time se narušavaju red i mir i uznemiravaju građani, a ima i slučajeva da je dolazilo do povreda osoba koje koriste petarde, ali i slučajnih prolaznika”, ističe Irfan Nefić, portparol MUP-a KS-a, dodajući da se takav slučaj desio pretprošle godine.

Prodaja pirotehničkih sredstava je, prema njegovim riječima, prekršaj i u nadležnosti je inspekcijskih organa. Posjedovanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava te njihova prodaja, nuđenje i ustupanje na javnom mjestu, također, smatra se prekršajem po Zakonu o javnom redu i miru i kažnjivo je.

Međutim, ukoliko policija zatekne osobe koje prodaju ili posjeduju pirotehnička sredstva, može im izdati prekršajni nalog od 300 do 900 KM. Ipak, ukoliko se utvrdi da se roditelji nisu dovoljno starali o maloljetniku koji je koristio petarde, tada se prekršajni nalog izdaje roditeljima.

“S ciljem predupređenja ovih problema, sarajevska policija je napravila plan aktivnosti čiji je cilj pronalaženje mjesta gdje se prodaje i upotrebljava pirotehnika. Na ovim aktivnostima MUPKS-a angažovaće određen broj uniformisanih policajaca, kao i inspektore u civilu. Oni će obilaziti tržne centre, pijace, trgove, ulične tezge i prostore oko škola. Održani su sastanci i sa menadžmentima osnovnih škola i sugerisano im je da obrate pažnju na učenike koji donose pirotehnička sredstva”, istakao je Nefić.

Pozitivan primjer pružaju i nastavnici i menadžment OŠ Malta u Sarajevu, gdje se unazad dvije godine u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika ne čuju detonacije petardi. Ovaj problem je riješen pojačanim dežurama nastavnika.

“Ukoliko kod učenika nastavnici pronađu petarde, obavijesti se policija i roditelji budu kažnjeni (oko 500 KM). Pored toga što se djeca upozore na opasnosti, na roditeljskim sastancima im se skrene pažnja na kaznene mjere”, potvrđeno nam je iz ove škole.

U RS-u je policija prošle zime oduzela 47.572 petarde, 304 rakete, 308 prskalica i 15 pakovanja vatrometa, izdala devet prekršajnih naloga zbog nezakonite prodaje i prevoza pirotehničkih sredstava, a sada provodi kampanju Pirotehnika 2013, te građanima i učenicima dijeli promotivne letke “Petarde nisu igračke” i “Ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik”.

Otrovni gasovi

Halid Emkić, portparol policije distrikta Brčko, ističe da i oni provode sličnu akciju u osnovnim školama, gdje se kroz različita predavanja učenicima VI, VII, VIII i IX razreda pokušava ukazati na opasnosti upotrebe pirotehničkih sredstava.

“Djeca vole vatromet, prasak petardi, iskrenje, plamen, dim, svjetlosne i zvučne efekte koje proizvode pirotehnička sredstva. Podsticaj nalaze gotovo svakodnevno gledajući televiziju, filmove, na proslavama, uz računare i videoigre, na sportskim terenima… Nisu, međutim, uvijek svjesna opasnosti koje pritom vrebaju”, upozoravaju i iz brčanske policije i dodaju da su petarde opasne po zdravlje, jer se u njima, pored drugih hemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen.

Naime, nakon eksplozije petardi u zraku se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice na naše zdravlje.

Prva pomoć

Kada već dođe do povređivanja pirotehničkim sredstvom, te kako se najčešće radi o opekotinama različitog stepena, prije odlaska ljekaru treba ih hladiti, jer se time usporava i preventivno djeluje na daljnje uništavanje stanica i širenje ozljede na dublja tkiva. Ozlijeđeno mjesto treba sterilno previti (gazom, čistom ispeglanom maramicom ili kuhinjskom krpom), imobilizirati maramom ili priručnim sredstvom, po potrebi dati sredstvo protiv bolova, te se uputiti ljekaru, radi stručnog zbrinjavanja.

KOMENTARI