instant fap

Praznik rada u BiH ponovno bez protesta

Praznik rada u BiH ponovno bez protesta

Za razliku od većine evropskih, u pravilu daleko razvijenih zemalja od naše, u kojoj je broj nezaposlenih veći od 500.000, 1. maj će u Bosni i Hercegovini, kao i prethodnih godina, proteći bez organizovanih protesta…

ako je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić položaj radnika u RS nazvala „očajno lošim“, očekivanja javnosti da će sindikat pozvati radnike da na Međunarodni praznik rada izađu na ulice, pokazala su se neutemeljinim.

Umjesto toga, Savez sindikata RS Aktiv mladih, 30. aprila, pokrenuće jednogodišnju kampanju “Sindikat je bitan – učlani se u sindikat, jer je to jedini način da ostvariš svoja radnička prava”.

Procjenjuje se da je u Republici Srpskoj  gotovo 80.000 radnika koji rade na crno i cilj je kampaanje da se prije svega mladi ljudi upoznaju s prednostima sindikalnog organizovanja, kazao je predsjednik Aktiva mladih Saveza sindikata Goran Stanković.

„Gdje postoji sindikat, prava radnika se krše u mnogo manjoj mjeri, gotovo 30 posto, a da tamo gdje nemamo sindikat o pravima radnika niko i ne govori”, istakao je Stanković.

Potvrdio je da Savez sindikata RS ni ovog 1. maja neće organizovati proteste, već će i za Međunarodni praznik rada dijeliti letke o ovoj kampanji.

Podsjetimo da je Mišićeva je u obraćanju novinarima krajem prošle nedjelje istakla da RS ima veći broj penzionera od broja radnika koji plaćaju doprinose te navela da je „alarmantan podatak da je 155 hiljada radnika bez posla i da tokom 2013. godine prosječna plata bilježi ozbiljan pad“, piše agencija Anadolija.

Sindikalci su od premijerke RS Željke Cvijanović zatražili i obnovu rada Socijalno-ekonomskog savjeta, ali i iznijeli niz kritika na račun Ministarstva rada i invalidsko boračke zaštite, koje je, naglasila je Mišić, „radnike i njihova prava gurnulo u drugi plan“.

Sindikat je Vladu RS pozvao i da umjesto otpuštanja radnika u javnim preduzećima i fondovima, preispita odgovornost i krivično goni sve one koji su doveli do katastrofalnog stanja u njima.

Umjesto da, barem protestnom šetnjom, skrenu pažnju na sve težu situaciju u zemlji i sve češće kršenje prava radnika i Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) 1. maj će, što je već tradicija, obilježiti samo svečanom sjednicom.

Jedan od razloga što će Međunarodni praznik rada proteći svečano u BiH je taj što proteste, ustvari, nema ko organizovati, s obzirom na to da je nekoliko granskih sindikata koji djeluju u sklopu SSSBiH izgubilo povjerenje u prvog čovjeka ove organizacije Ismeta Bajramovića, prenosi agencija Fena.

Ovo je za Dnevni Avaz izjavio Amer Toskić, predsjednik sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH, koji kaže da se, umjesto da se bori za radnike kojih je sve više na ivici egzistencije, Bajramović od svega ograđuje.

KOMENTARI