instant fap
Naslovnicainmedia danas

Predavanje o utjecaju ekrana na zdravlje djece

Predavanje o utjecaju ekrana na zdravlje djece

Predavanje na izuzetno važnu temu današnjice „Kako ekrani utiču na našu djecu i kako smanjiti njihov uticaj”, održaće se sutra (02.07.) u sali Općinskog vijeća sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

Predavanje će održati Merima Rastić Redžović, autorica knjige „Pomozi mi da progovorim“, u kojoj je kao roditelj prenijela svoja lična iskustva o poteškoćama s kojim se susretala tokom odgoja i odrastanja djece, a koja je uspješno prevazišla. Upravo je i knjiga zasnovana na njenom ličnom iskustvu, i željom da pomogne i drugim ljudima, jer u današnjem modernom dobu mnogi roditelji se bore sa teškoćom progovaranja djeteta uslijed izloženosti ekranima.

Knjiga i tema ovog predavanja upravo je je namijenjena roditeljima čija djeca kasne sa progovaranjem, kao i onima koji žele da na vrijeme budu informisani o ovoj temi, te da do problema nikada ne dođe. Kako se navodi u uvodu knjige, pomoć pri progovaranju se prvenstveno odnosi na djecu koja kasne u razvoju zbog izloženosti ekranu, što je takozvani ekranizam, i nemaju neku drugu dijagnozu. U stručnoj terminologiji ekranizam označava negativne utjecaje ekrana na mozak. Djeca koja su predugi izložena ekranima počinju se zatvarati u sebe, imaju problema sa komunikacijom, govorom, koncentracijom i slično, a ako se na vrijeme ne prepoznaju negativnosti kje su nastale usljed prekomjernog provođenja vremena ispred ekrana, to može imati mnogo veće posljedice, navodi se u knjizi.

Inače autorica Merima Rastić Redžović je profesorica engleskog jezika i filolog, koja je odlučila napisati ovakav jedan vodič, koji je od sada dostupan svim roditeljima, i koji može biti od koristi. Recezanti knjige su mr Edita Baković, defektolog-logopet, Dženeta Leković, diplomirani logoped, i spisateljica Sara Sabri.

KOMENTARI